H ενίσχυση αυτή, όμως, προέρχεται αποκλειστικά από τη Βιομηχανία, με τους υπόλοιπους τρεις τομείς και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να εξασθενούν. Η βιομηχανία είναι ο τομέας που λόγω της μεγαλύτερης εξωστρέφειας του, ακόμα και σε μεσαίο μέγεθος επιχειρήσεων, συνδέεται περισσότερο με το διεθνές περιβάλλον και αγορές, ενώ στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε μεσοπρόθεσμα συμβόλαια και παραγγελίες που δεν επηρεάζονται τόσο από συγκυριακές αβεβαιότητες.
Στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη και εάν έχει υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης, φαίνεται πως ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχει οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, και πλέον αρχίζει να αντιστρέφεται.
Από την άλλη πλευρά, οι άλλοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας φαίνεται να διορθώνουν τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενους μήνες και την ανάλογη ανοδική πορεία. Η θερινή περίοδος ολοκληρώνεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τουρισμό και θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε άλλους διάφορους κλάδους της οικονομίας. Όμως, ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εμμένει και εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, συνιστώντας πλέον ένα πρόβλημα που έχει και δομικά εκτός από συγκυριακά χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εξασθένισαν ελαφρά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται έντονα, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται οριακά, ενώ παράλληλα εξασθενούν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να υποχωρούν έντονα.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν, ενώ αντίστοιχα ενισχύθηκαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ ενισχύθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.
Αμετάβλητος ο δείκτης σε ΕΕ και ευρωζώνη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε Κατασκευές και Καταναλωτές, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις απαισιόδοξες προσδοκίες στη Βιομηχανία, ενώ σε Υπηρεσίες και στο Λιανικό εμπόριο διατηρούνται αμετάβλητες.
Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο (-0,8), με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να ενισχύονται σημαντικά και τα αποθέματα να κλιμακώνονται, αλλά ηπιότερα. Από την άλλη, οι προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες (+0,2), ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της μελλοντικής ζήτησης ενισχύθηκαν ελαφρά και οι εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.
Το Λιανικό εμπόριο διατηρήθηκε αμετάβλητο, ως επακόλουθο των αισιόδοξων προσδοκιών για την μελλοντική κατάσταση που αντισταθμίστηκαν από την εξασθένιση των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και των αποθεμάτων. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης βελτιώθηκε ήπια (+0,4), ως αποτέλεσμα τόσο της ενίσχυσης των προβλέψεων για την απασχόληση όσο και από τις αισιόδοξες προσδοκίες του επιπέδου παραγγελιών.
Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε ελαφρά (+0,5) αντανακλώντας τις θετικές εκτιμήσεις για την μελλοντική και την τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών, ενώ η πρόθεση για μείζονες αγορές και οι εκτιμήσεις για την μελλοντική κατάσταση της χώρας παρέμειναν αμετάβλητες. Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε αισθητά στην Γαλλία (-1,4) και στην Γερμανία ( -1,2) ενώ βελτιώθηκε σημαντικά στην Πολωνία (+2,0), στην Ισπανία (+1,9), στην Ιταλία (+1,2) και ηπιότερα στην Ολλανδία (+0,5).
Αναλυτικότερα:
- • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -10,6 μονάδες και στις -10,9 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες διατηρήθηκαν αμετάβλητες στην ΕΕ και εξασθένισαν ήπια στην Ευρωζώνη, τα αποθέματα κλιμακώνονται οριακά, με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης να εξασθενούν και στις δύο περιοχές.
- • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +6,6 μονάδες στην ΕΕ και στις +6,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ενισχύθηκαν ελαφρά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένισαν σε ΕΕ και ενισχύθηκαν σε Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να ενισχύονται σε αμφότερες τις ζώνες.
- • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -6,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -8,5 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εξασθενούν σε αμφότερες τις ζώνες, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη που ενισχύονται σημαντικά, με τα αποθέματα να κλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.
- • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -7,8 μονάδες στην ΕΕ και στις -5,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται ελαφρά, ενώ παράλληλα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών αμβλύνονται.
- • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -11,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -12,9 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ, με τις προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες να διατηρούνται ουσιαστικά αμετάβλητες σε αμφότερες τις ζώνες.
- IOBE_Oikonomiki_Sygyria.pdf (44 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr