Σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2024 οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με επιτοκιακό περιθώριο 3,32% το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΚΤ το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, διαμορφώθηκε το τρίμηνο του 2024 στο 3,32%, ενώ στο Βέλγιο είναι μόλις 1,41% στη Γερμανία 1,07%, στην Ιταλία 2,31%, και στην Πορτογαλία 2,96%.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι ξεκινά κλαδική έρευνα στις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, για να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων). Τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν, πάντως, πως τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πρόοδος που να αλλάζει την εικόνα.
Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων ήταν ένας από τους βασικούς μοχλούς για τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψαν οι τράπεζες το 2023 και που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου συνεχίζουν να καταγράφουν.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate). Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).
Μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η πρόεδρός της Ειρήνη Σαρπ έχει και το πράσινο φως από την ΤτΕ για τα παραπάνω, αλλά και για να ελέγξει τις προμήθειες και τις χρεώσεις.
Πάντως, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η σύγκριση με το τι ισχύει σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι άμεση καθώς, για παράδειγμα, το κόστος χρήματος για τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης είναι φθηνότερο σε σχέση με τις ελληνικές, οι οποίες απέκτησαν μόλις πριν από λίγους μήνες επενδυτική βαθμίδα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr