Η κυβέρνηση
“Δεν υπάρχει υπουργός ακρίβειας, η βασική αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα” απάντησε σε συνέντεύξή του στον Τ/Σ Ναυτεμπορική, τη Δευτέρα (23/9) ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε ερώτημα για τις τιμές.
“Στις 100 ημέρες εφαρμόζουμε την πιο αυστηρή νομοθεσία στην ΕΕ, εξαπλασιάσαμε τα ανώτατα όρια, ενισχύσαμε τη ΔΙΜΕΑ, ζητήσαμε από τις περιφέρειες να εντείνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα καθώς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ενισχύσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον έλεγχο των καρτέλ, επισήμανε και προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται υπό έλεγχο 26 εταιρείες σε 2500 κωδικού για το περιθώριο πλαφόν κέρδους” τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προτεραιοποιήσει τους ελέγχους στις πολυεθνικές. Στάθηκε επίσης στις συζητήσεις του με τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες τροφίμων, τις οποίες έχει καλέσει να μειώσουν το μικτό περιθώριο κέρδους.
“Ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι κατά μέσο όρο 1% με 2% κάτω από τις περσινές τιμές σημείωσε και ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι αυστηροί. Θα ζητήσω τη μέγιστη και πιο αποτελεσματική δουλειά τη νέα Συνήγορο του Καταναλωτή για να συμβάλλει και εκείνη στη διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών”, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
“Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ακρίβεια της τάξης του 30% -κυρίως στην ενέργεια, τις μεταφορές, το κόστος κατοικίας και στην αύξηση των επιτοκίων- λόγω πολέμων και ενεργειακών κρίσεων, όπως υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού και εργαζόμαστε για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι στα 119,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται μέχρι σήμερα η μέση τιμή της χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τον Αύγουστο που η τιμή άγγιξε τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν η πορεία της χονδρικής διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα τότε οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε γενικές γραμμές πάντως η ενέργεια είναι βασικός καταλύτης ακρίβειας. Από “βήματος” της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης έστειλε το πλέον ηχηρό μήνυμα χθες.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050, θα αποδειχτεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια». Πρόσθεσε δε πως το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Η αγορά
Στην ακρίβεια και όσα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της, στις αποκλίσεις τιμών ανάμεσα σε προϊόντα που πωλούνται στη χώρα μας και στο εξωτερικό, στην ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής και υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων αναφέρθηκε ο Γιάννης Μασούτης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία Μασούτης θα παραμείνει οικογενειακή επιχείρηση και ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΘ.
Στο καυτό ερώτημα για την ακρίβεια ο Γιάννης Μασούτης αναφέρεται στους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή, επικεντρώνοντας στο κόστος ενέργειας, τα κόστη προμηθειών από τις Τράπεζες, στο κόστος μεταφοράς και στην υψηλή τιμή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα προτείνει σταθερή τιμή για την ενέργεια, μείωση στις προμήθειες των Τραπεζών, μείωση ΦΠΑ και αυτάρκεια παραγωγής.
Σταθερή τιμή στην ενέργεια
«Το πιο βασικό για το ενεργειακό κόστος είναι να υπάρχει μια σταθερή τιμή στην ενέργεια, ένα όριο τιμής στην τιμή του ρεύματος. Μου φαίνεται πολύ περίεργο από τη μία να ακούμε ότι το ρεύμα έχει κάποιες ώρες μηδέν χρηματιστηριακή τιμή αλλά ταυτόχρονα αυτό δεν το βιώνουμε στους λογαριασμούς μας ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος κοστολόγησης τιμής του ρεύματος.
Πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες των Τραπεζών
«Με τα μνημόνια περάσαμε σε μεγάλο ποσοστό στη χρήση καρτών για πληρωμές, κάτι που έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά κι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Τις κρατήσεις που πληρώνουν οι εταιρείες σε κάθε συναλλαγή. Είναι καλά όλα αυτά για τάξη και οργάνωση αλλά οι χρεώσεις είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Έχουμε ως ΚΕΕΕ κάνει διάφορα αιτήματα, κάποια εισακούστηκαν αλλά χρειάζεται πολλά ακόμη. Όταν βλέπουμε τα υπερκέρδη κάποιων τραπεζών που θα μπορούσαν να είναι λιγότερα κατά το ήμισυ… Σε κάποιες από αυτές τα κέρδη υπερβαίνουν το 1δις το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας αγοράς των σουπερμάρκετ. Δηλαδή αν δεν υπήρχε αυτό το δις της μίας τράπεζας θα ήταν 10% φθηνότερα όλα τα σούπερ μάρκετ»
Με μείωση ΦΠΑ 5% επωφελείται άμεσα ο καταναλωτής
«Μια άλλη πρόταση που κάναμε και θα μπορούσε να ελαφρύνει τα νοικοκυριά είναι η μείωση του ΦΠΑ. Μειώνοντας 5% το ΦΠΑ, κατευθείαν επωφελείται ο καταναλωτής» Να αυξηθεί η τοπική παραγωγή-Να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα «Πρέπει να αυξηθεί η τοπική παραγωγή, να υπάρχει αυτονομία σε όλα τα αγαθά που μπορεί να παράξει η Ελλάδα. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να παίρνει φασόλια ή λάδι ή ρύζια εισαγωγής; Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος. Ακόμη και τυριά. Αυτό βέβαια ξεκινάει από τις συνήθειες των καταναλωτών. Οι άνω των 50 δεν ξέραμε όταν μιλούσαμε για τυρί τίποτε πέρα από φέτα, κασέρι κλπ. π.χ. ούτε ένταμ ούτε γκούντα ξέραμε… Γιατί να μην υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα;»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr