Ειδικότερα, στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,15% φτάνοντας τις 42.124 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ψηλότερα κατά 0,28% στις 5.718 μονάδες σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,014% φτάνοντας τις 17.974 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,736%, όπως και του 2ετούς στο 3,574%.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μια εβδομάδα νίκης στη Wall Street, η οποία επικεντρώθηκε στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη μείωση των επιτοκίων της εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρά την αστάθεια που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τις επόμενες ημέρες.
Την Παρασκευή, ο Dow έκλεισε σε επίπεδο ρεκόρ, το οποίο βρισκόταν συγκεκριμένα πάνω από τις 42.000 μονάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες πρόσθεσαν πάνω από 1% για την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο S&P 500 έφτασε επίσης σε νέα ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές ανέλυσαν νέα οικονομικά στοιχεία τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας χαμηλής ανάγνωσης 15 μηνών για τη μεταποιητική δραστηριότητα PMI στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο.
Σίγουρα, οι συναλλασσόμενοι θα είναι σε εγρήγορση για τυχόν οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τις ελπίδες για μια...ήπια προσγείωση. Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη θα δώσουν στη Wall Street περαιτέρω εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
«Οι επενδυτές εργάζονταν με την υπόθεση ότι η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας οδηγούσε την πολιτική της Fed και έδιναν μεγάλη έμφαση στις σχετικά μικρές αλλαγές στις εκθέσεις για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, αλλά είναι πιθανό αυτή η υπόθεση να είναι λανθασμένη», έγραψε τη Δευτέρα ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Corpay. «Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι, ο οδικός χάρτης της μεταβλητότητας θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί».
Απώλειες για το αργό
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε ραγδαία τον Σεπτέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις υπηρεσίες να χάνουν την προηγούμενη δυναμική τους και την ύφεση στη μεταποίηση να βαθαίνει.
Η επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ήταν ευρεία, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, να βλέπει την πτώση να εντείνεται, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης μετά την ώθηση που έλαβε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global, υποχώρησε στις 48,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 51 μονάδες που σκαρφάλωσε τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ήπια υποχώρηση στις 50,5 μονάδες
Καλύτερα η εικόνα στις ΗΠΑ, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να μένει σταθερή τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η S&P Global ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, παρουσίασε μικρή μεταβολή σε μηνιαία βάση, στο 54,4 σε σύγκριση με την τελική μέτρηση του 54,6 τον Αύγουστο, φτάνοντας σε χαμηλό δύο μηνών.
Σε αυτό το κλίμα, ο τα futures του αμερικανικού αργού για το Νοέμβριο έχασαν 63 cents ή 0,9% στα 70,37 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent του ίδιου μήνα υποχώρησε 59 cents ή 0,8% στα 73,90 δολ. το βαρέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr