Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι κύριες αλλαγές και στόχοι του νέου νόμου σύμφωνα με ανάλυση της Grand Thornton είναι οι εξής:
- Σκοπός του νέου νόμου είναι η καθιέρωση ενός φόρου επί των συναλλαγών, που θα είναι προβλέψιμος και διαφανής.
- Αντικαθιστά τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου (Κ.Τ.Χ.) που ίσχυε από το 1931, καθώς οι απαρχαιωμένες διατάξεις του δεν απηχούν πλέον τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα.
- Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλονταν μόνο επί γραπτών συμβάσεων που έχουν καταρτισθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην είναι κρίσιμος ο χαρακτήρας της σύμβασης ή της συναλλαγής για την επιβολή του τέλους, αλλά μόνο ο τύπος με τον οποίο αυτή περιβάλλονταν.
- Η θέσπιση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής αποτελεί ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας.
- Με το νέο νόμο επιδιώκεται η επιβολή ενός ενιαίου φόρου συναλλαγών, συμβάσεων και πράξεων που απαριθμούνται περιοριστικά σε αυτόν και δεν υπάγονται σε άλλους έμμεσους φόρους.
- Ο νέος νόμος ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το απαρχαιωμένο πλαίσιο του Κ.Τ.Χ. δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως, ενδεικτικά, το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης, τον υπόχρεο για την απόδοση του φόρου καθώς και το πρόσωπο που βαρύνεται οικονομικά με τον φόρο.
- Το ψηφιακό τέλος συναλλαγής επιβάλλεται σε πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024.
Σημεία ενδιαφέροντος του νέου Νόμου
- Το νέο τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά την έννοια των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Καταργεί με αυτό τον τρόπο την έννοια της χωρικότητας σύμφωνα με τις παλαιότερες διατάξεις του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου.
- Καταργούνται πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου, όπως συναλλαγών χρησιδανείων, ασφαλιστικών συναλλαγών, συμβατικών τόκων δανείων και πιστώσεων, καθώς και των ενέγγυων πιστώσεων τραπεζών υπέρ εισαγωγέων.
- Επιβάλλεται ανώτατο όριο Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής 150χιλ.€ ανά δανειακή σύμβαση.
- Και με τις νέες διατάξεις τα ομολογιακά δάνεια του ν.4548/2018 απαλλάσσονται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.
- Οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος είναι πλέον συγκεκριμένες και ορίζονται στο νόμο, ενώ οι συντελεστές είναι τέσσερις, 3,60%, 2,40%, 1,20% και 0,30%.
- Στις συμβάσεις Συμβιβασμού το τέλος επιβάλλεται επί του συμφωνούμενου ποσού και όχι στο αρχικώς αξιούμενο ποσό όπως ίσχυε με τις διατάξεις του Κ.Τ.Χ..
- Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις αμοιβές μελών διοικητικών συμβουλίων Α.Ε., διαχειριστών Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. εφόσον καταβάλλονται με τη μορφή διανομής κερδών.
- Στα παρεπόμενα σύμφωνα που συντάσσονται προς διασφάλιση της κύριας σύμβασης, καθώς και στις ποινικές ρήτρες, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκτός εάν η κύρια σύμβαση απαλλάσσεται ή είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του ψηφιακού τέλους ή έχει καταβληθεί ψηφιακό τέλος συναλλαγής που αντιστοιχεί σε αυτήν.
- Στην περίπτωση των παρεπόμενων συμφώνων και ποινικών ρητρών, αφαιρείται από το καταβλητέο ποσό κάθε ποσό που έχει καταβληθεί ως Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για την κύρια σύμβαση.
- Τέλος, καθορίζεται ενιαίος χρόνος υποβολής της δήλωσης και της απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά και περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αυτό και την οικονομική αξία τους.