Αρκεί να σκεφτούμε ότι μέσα σε όλη αυτή την "σεισμικότητα"στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, τις ραγδαίες απώλειες των τραπεζικών μετοχών και τις έντονες ανησυχίες για οικονομική ύφεση, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν τα πήγαν και άσχημα. Οι διεθνείς μετοχές έχουν χάσει μόλις 6,5% από τα υψηλά τους και ο δείκτης S&P 500, 7,7%. Οι ΗΠΑ είναι το επίκεντρο των ανησυχιών όμως οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν εκτός των συνόρων τους, με τις ασιατικές αγορές για μία ακόμη φορά να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της πτώσης. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Πρώτον, η ελαστικότητα των αγορών δείχνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν αναμένουν άσχημα νέα το 2008 παρόλες αυτές τις πεσιμιστικές συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ύστερα από συζητήσεις που είχε ο κ. Minack με πελάτες της Morgan Stanley, καταλήγει στο ότι πολλοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν αλλάξει τις θέσεις τους μπαίνοντας στο 2008. Οι αρκούδες αποτελούν λοιπόν μειοψηφία! Η πλειοψηφία των επενδυτών περιμένει μία «λογική» διεθνή ανάπτυξη το 2008 παρά την αμερικάνικη επιβράδυνση. Η πλειοψηφία έχει μειώσει μεν τις προσδοκίες της, όμως όχι σε τέτοιο σημείο που να πιστεύουν ότι η πορεία των διεθνών μετοχών θα είναι άσχημη.
Δεύτερον, πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι πολλές από τις αβεβαιότητες που κυριαρχούσαν τελευταία, έχουν βρει την λύση τους, με τέτοιον τρόπο που η bullish άποψη για τις μετοχές του 2008 ακόμη είναι ζωντανή! Αυτές οι «νικημένες» αβεβαιότητες είναι :
Πρώτον, είναι ο Ben Βernanke το ίδιο πρόθυμος για νομισματική χαλάρωση, όσο ο Alan Greenspan; Η απάντηση, μετά την μείωση 100 μονάδων βάσης των επιτοκίων παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τα δύο τρίμηνα εύρωστης ανάπτυξης του ΑΕΠ, είναι Ναι.
Δεύτερον, ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να ξεφύγει από την αμερικάνικη επιβράδυνση; Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι Ναι, μπορεί. Ο όγκος των αμερικάνικων εισαγωγών μπορεί να μειώνεται όμως η διεθνής βιομηχανική παραγωγή, καλά κρατεί.
Τρίτον, η εξαγωγική ανάπτυξη θα μπορούσε να προστατέψει την εγχώρια αδυναμία των ΗΠΑ; Οι εξαγωγές σήμερα επιταχύνονται και έχουν προσθέσει 1,1% στο αμερικάνικο ΑΕΠ μέσα στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.
Τέλος, οι όλο και πιο αδύναμες τιμές των αμερικάνικων σπιτιών θα βαρύνουν σημαντικά την αμερικάνικη ανάπτυξη; Η απάντηση όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι πως δεν θα την βαρύνουν πολύ. Η ανάπτυξη των τελικών εγχώριων πωλήσεων από τις αρχές του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο ακόμη «έτρεχε» πάνω του 3%.
Αυτά λοιπόν τα καλά νέα σύμφωνα με τους επενδυτές, είναι σημαντικοί αντίπαλοι των άσχημων νέων της πιστωτικής αγοράς. Πάντως, ας μην ξεχνάμε , σίγουρα οι αποδόσεις των μετοχών δεν θα είναι υψηλές το 2008 όμως η επενδυτική κοινότητα δείχνει μία διάθεση να παραμείνει στις μετοχές το νέο έτος.
Αν και ο κ. Minack δεν είναι πεπεισμένος ότι όλα αυτά τα καλά νέα είναι όντως αρκετά για να πολεμήσουν μία άσχημη χρονιά, προς το παρόν πάντως θεωρεί ότι μπορούν να κρατήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές σε καλή φόρμα. Πάντως, σύμφωνα με τον αναλυτή, το story του 2008 το οποίο θα ορίσει το Bull ή το Bear για τις αγορές είναι ένα : οι αμερικάνικες θέσεις εργασίας και το εάν θα δούμε απότομες και συνεχείς μειώσεις σε αυτό το μέτωπο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr