Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου του 2023 η Scope Ratings είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας τότε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, και αλλάζοντας το outlook σε σταθερό από θετικό.
Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η προσοχή του ΥΠΕΘΟ και των επενδυτών στρέφεται στην κρίσιμη αξιολόγηση από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (6/9) προηγείται η DBRS.
Παράλληλα, ανοίγει από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης, μετά από αυτόν της Standard & Poor's, ο δρόμος για μια αναβάθμιση στο BBB εντός των επόμενων 12 μηνών.
Σύμφωνα με την Scope Ratings, η αναθεώρηση του outlook σε θετικό αντανακλά την προσδοκία για συνεχιζόμενη μείωση του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους, η οποία ήταν ένας από τους μοχλούς της ανακοίνωσης του Scope για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους και την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων απ’ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.
Επιπλέον, η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διευκολύνονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάκαμψης και πολυετούς χρηματοδότησης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Με αφορμή την αναβάθμιση του outlook, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».
Το θετικό outlook αντανακλά την άποψη της Scope ότι τα ρίσκα για τις αξιολογήσεις κλίνουν προς τα πάνω τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Τα ανοδικά σενάρια για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη (μεμονωμένα ή συλλογικά):
- Την ονομαστική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση που οδηγούν σε ισχυρή και διαρκή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.
- Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα περιορίζονται περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης της τραπεζικής κεφαλαιοποίησης, της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή/και του περιορισμού των δεσμών κρατικών τραπεζών.
- Οι διαρθρωτικές-οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες μειώνονται, αυξάνοντας τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.
Τα αρνητικά σενάρια για την αξιολόγηση και/ή τις προοπτικές αφορούν (μεμονωμένα ή συλλογικά) στα εξής:
- Η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά, πυροδοτώντας την αποκρυστάλλωση πιο σοβαρών σεναρίων για την αγορά.
- Οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή θα πραγματοποιηθεί πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας την τρέχουσα τροχιά μειώσεων του λόγου δημόσιου χρέους.
- Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα εντείνονται εκ νέου, αυξάνοντας τον κίνδυνο κρυστάλλωσης των ενδεχόμενων υποχρεώσεων που επηρεάζουν τον ισολογισμό του δημοσίου.
- Η βιωσιμότητα της μακροοικονομικής ανάπτυξης εξασθενεί ή/και αυξάνονται οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισορροπίες του εξωτερικού τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr