Στην πέμπτη θέση της ΕΕ βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 όσον αφορά στο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά ένα κανονικό γεύμα που περιέχει κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους, κάθε δεύτερη ημέρα. Με βάση τα στοιχεία περίπου 4 στους 10 Έλληνες (38,2%) αδυνατούν να έχουν ένα κανονικό γεύμα ανά δεύτερη ημέρα.
Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ, όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια που σχετίζεται με την παροχή ενός κατάλληλου γεύματος, που ήταν 27,3%, όταν η μέση διαφορά στην ΕΕ ήταν 12,8%.
Εστιάζοντας στα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια το 2023, το μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ ήταν 22,3%, υποδηλώνοντας αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το 2022 (19,7%). Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).
Στην ΕΕ, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια όσον αφορά την παροχή ενός κατάλληλου γεύματος ήταν 12,8%. Σε επίπεδο χώρας, η Ουγγαρία ανέφερε τη μεγαλύτερη διαφορά με 30,2%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9% ) και την Ελλάδα (27,3%). Αντίθετα, η Σουηδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μικρότερες διαφορές, όλες κάτω από 4%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr