Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 54 μονάδες τον Ιούνιο από 54,9 μονάδες τον Μάιο.
Η ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί αύξηση της δραστηριότητας. Σύμφωνα με το Reuters, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης για τρίτο συνεχόμενο μήνα και την επέκταση με τον χαμηλότερο ρυθμό από τα τέλη του 2023, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας έχει ξεπεράσει πολλούς από τους ομολόγους του στην Ευρώπη.
Οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα παρέμειναν λόγω των διαταραχών στα παραδοσιακά ναυτιλιακά δρομολόγια, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές έκαναν λόγο για συμφόρηση στα λιμάνια της Ασίας. Αυτό αύξησε το κόστος μεταφοράς και, μαζί με τις πιο ακριβές πρώτες ύλες, ώθησε τον πληθωρισμό των τιμών στις εισροές υψηλότερα.
Οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές, αλλά ο ρυθμός των αυξήσεων μειώθηκε καθώς προσπάθησαν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε, αλλά οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες για τις προοπτικές ζήτησης το επόμενο έτος.
«Οι επιχειρήσεις παρέμειναν σίγουρες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή, με τις τρέχουσες προβλέψεις μας να κάνουν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2% σε ετήσια βάση το 2024», δήλωσε η Sian Jones, οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr