Συντάκτες του σημειώματος είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank EFG, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς και ο Οικονομικός Αναλυτής της Eurobank EFG κ. Θεοδόσιος Σαμπανιώτης.Στο σημείωμα γίνεται επικαιροποίηση των σχετικών δημοσιονομικών μεγεθών παλαιάς μελέτης.Το σημείωμα αναφέρεται στα έτη 1992 2007.
Το Δεκέμβριο του 2006 η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε στο τεύχος 9 της περιοδικής έκδοσης Οικονομία & Αγορές μελέτη με τίτλο: «Ο Προϋπολογισμός του κράτους και οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του». Στο σημερινό σημείωμα γίνεται μια επικαιροποίηση των σχετικών μεγεθών, με δύο σημαντικές διαφορές. Η μελέτη του Δεκεμβρίου 2006 ανέλυε τις αποκλίσεις για τα έτη 1982 2005. Στην μελέτη αυτή για λόγους συγκρισιμότητας είχαν συμπεριληφθεί οι πληρωμές χρεολυσίων στα έξοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) για όλα τα έτη της περιόδου 1982 2005[2]. Στο σημερινό σημείωμα τα χρεολύσια δεν συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα του ΤΠ και η παρουσίαση αφορά τα έτη 1992 2007. Τέλος ως πραγματοποιήσεις για τα μεγέθη του 2007 χρησιμοποιούνται οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη αυτών των μεγεθών από τον Π/Υ 2008[3].
Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η απόκλιση στο Ισοζύγιο της Κεντρικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του Π/Υ.[4] Το ισοζύγιο της ΚΚ ήταν πάντοτε, με εξαίρεση την περίοδο 1998 2000 (κορύφωση της προσπάθειας για την είσοδό μας στην Ευρωζώνη), υπερεκτιμημένο, δηλαδή το έλλειμμα της ΚΚ ήταν πάντα μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό δεν είχε ποτέ προϋπολογιστεί πλεόνασμα για το ισοζύγιο της ΚΚ.
Η χρήση εκτιμήσεων, αντί των μη διαθέσιμων πραγματοποιήσεων, για τα μεγέθη του 2007, όπως αυτές δίνονται στον Π/Υ 2008, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων για το Ισοζύγιο ΚΚ που δίνονται στο τέλος του κάθε έτους στην παρουσίαση του Π/Υ του επόμενου έτους, δεν διαφέρουν σημαντικά από τις πραγματοποιήσεις, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Κατά μέσο όρο η απόκλιση των πραγματοποιήσεων ως ποσοστό του μεγέθους του Π/Υ είναι -0,88% (τυπική απόκλιση: 1,28). Επίσης, για τα 9 από τα 15 έτη το τελικό έλλειμμα ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, ενώ για 6 έτη ήταν μικρότερο από τις εκτιμήσεις.
Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζεται η συνεισφορά στη συνολική απόκλιση του Ισοζυγίου ΚΚ από την απόκλιση του Ισοζυγίου του ΤΠ και από την απόκλιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το μερίδιο του ΤΠ είναι συντριπτικά μεγαλύτερο. Ο μέσος όρος των αποκλίσεων του ΤΠ ήταν -3,59%, ενώ του ΠΔΕ μόνον -0,004%. Την περίοδο 2003 2005 τόσο το έλλειμμα του ΤΠ όσο και του ΠΔΕ ήταν μεγαλύτερα από ότι είχαν προϋπολογιστεί, επιτείνοντας τη συνολική απόκλιση. Όμως, τα τελευταία 2 χρόνια το έλλειμμα του ΠΔΕ ήταν μικρότερο του προϋπολογισθέντος, μειώνοντας τη συνολική απόκλιση στο έλλειμμα ΚΚ.
Στο Διάγραμμα 3, εξετάζεται η συνεισφορά στην απόκλιση του Ισοζυγίου του ΤΠ που έχουν τα επιμέρους σφάλματα στην πρόβλεψη των Εσόδων και των Δαπανών. Τα έσοδα υπερεκτιμούνται, ενώ οι δαπάνες υποεκτιμούνται. Έτσι οι επιμέρους αποκλίσεις συμβάλλουν αθροιστικά στη συνολική απόκλιση του ΤΠ. Οι εκτιμήσεις για το 2007 εμφανίζουν τα έσοδα υψηλότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, ένα θετικό γεγονός που έχει να συμβεί ουσιαστικά από το 2000. Όμως, στο 2007 οι δαπάνες εμφανίζονται επίσης υψηλότερες από αυτέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr