Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων σε BBB- από ΒΒ+, με σταθερό outlook (προοπτικές). Στην έκθεσή του είχε κάνει λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, Σημείωνε, δε, ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.
«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», είχε επισημάνει ο οίκος, τονίζοντας ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία αν το επόμενο χρονικό διάστημα μειωθεί σημαντικά η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.
Η S&P υπογράμμιζε ακόμη πως αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:
- Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει.
- Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
- Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138% το 2026, έναντι 189% του ΑΕΠ το 2020.
Ο οίκος σημείωνε ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».
Ποιοι έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα - Τα επόμενα «ραντεβού»
Το 2023 η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από πέντε διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Την αρχή έκανε ο ιαπωνικός R&I στις 31 Ιουλίου. Η γερμανική Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο investment grade στις 4 Αυγούστου, για να ακολουθήσουν η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου είχε προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση από την Moody’s, η οποία ωστόσο είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Τον κύκλο των αξιολογήσεων για φέτος άνοιξε η Scope, η οποία αναγνωρίστηκε στο τέλος του 2023 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο γερμανικός οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος η καναδική DBRS στις 8 Μαρτίου και η Moody’s στις 16 Μαρτίου.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις για το 2024, μετά την Standard and Poor’s ακολουθούν η Fitch στις 31 Μαΐου, η Scope στις 12 Ιουλίου, η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, ξανά η S&P στις 18 Οκτωβρίου, η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και η Scope κλείνει τον «κύκλο» των αξιολογήσεων στις 6 Δεκεμβρίου.
Το «φρένο» της Moody’s
Στάση αναμονής κράτησε η Moody’s για την εγχώρια οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητο όχι μόνο το rating - αξιολόγηση (Ba1), αλλά και τις προοπτικές - outlook (stable - σταθερές), αφήνοντας έναν έξτρα «αστερίσκο» σχετικά με το πόσο γρήγορα θα δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
Στην απόφασή του, με την οποία κράτησε την Ελλάδα στη βαθμίδα Βa1 με σταθερό outlook, ο οίκος εστίαζε στην «επιβράδυνση» της ανάπτυξης, το ύψος του χρέους αλλά και την ευαλωτότητα της οικονομίας σε κρίσεις, λόγω της σημαντικής εξάρτησής της από τομείς όπως ο τουρισμός, ενώ έκρουσε και «καμπανάκι» για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σε ουσιαστική βάση.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς και περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Βέβαια, αναφέρει, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, το 2023, ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Η Moody’s προβλέπει, επίσης, ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%. Σε σχέση με το το ελληνικό χρέος ο οίκος σημειώνει ότι έχει υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 από 172,6% το 2022 και ο οίκος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 148% στα τέλη του 2025.
Ουσιαστικά, αναφέρει ότι ο λόγος χρέους, παρά τη μείωση, προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» μετριάζουν την κατάσταση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr