Εισαγωγικά ο κ. Καραμούζης είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται ασφαλώς πια σε φάση ανάπτυξης έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αλλά και της πανδημίας, ενώ σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επενδύσεις και εχει κάποιες κινήσεις που ευνοούν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ωστόσο, συνέχισε, λέγοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλανίζεται από συγκεκριμένα προβλήματα που την κρατούν πίσω και εκτίμησε πως -αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα- η ανάπτυξη θα «φρενάρει» το 2025 και το 2026.
Το έλλειμμα εργατικών χεριών και το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε, αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια για την ελληνική οικονομία.
Συνάμα, παρά τα όσα λέγονται και εξαγγέλονται τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η χρόνια αποεπένδυση εξακολουθεί να είναι μη αντιμετωπίσημη και ο ρυθμός των επενδύσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός συγκρινόμενος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Οι επενδύσεις υπολείπονται τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ανταγωνιστικότητα», τόνισε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγροτικό τομέα.
«Χρειαζόμαστε ένα αγροτικό θαύμα»
Η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, είπε ο κ. Καραμούζης και συμπλήρωσε πως το παράδειγμα της Ολλανδίας δείχνει το δρόμο που θα έπρεπε κι εμείς να ακολουθήσουμε.
Η Ολλανδία χώρα μικρότερη από την Ελλάδα έχει δημιουργήσει τεράστια εξαγωγική δυναμική, καθώς επένδυσε στον πρωτογενή τομέα και τώρα είναι σε απόλυτα νούμερα 10 φορές πιο παραγωγική από τη χώρα μας.
Αλλαγή μοντέλου
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ακόμα πως από το 2009 κιόλας, όταν ήταν ακόμη στο τιμόνι της Eurobank είχε μιλήσει για ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο, σημείωσε πως από τότε μέχρι σήμερα και παρά την κρίση, η κατανάλωση ήταν και παραμένει ο οδηγός της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε επίσης πως στην Ελλάδα «έχουμε μόνο 420 μεγάλες επιχειρήσεις, την ώρα που η Πορτογαλία έχει 900».
Την ίδια ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και έτσι η χώρα μένει πίσω. Χρειάζονται τόνισε επιχειρηματικά σχήματα και συνεργασίες. Άλλωστε, αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η Cordia, που πλέον έχει μετεξελιχθεί σε έναν όμιλο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης υποδομώνμ και κτιρίων.
Ενδεικτικά, το Fund έχει τζίρο 107 εκατ. ευρώ και βάζει πλώρη για τα 150 εκατ. ευρω. Μετρά περισσότερους από 250 πελάτες και 4.500 εργαζομένους, με τον κ. Καραμούζη να σημειώνει πως και σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση οφείλει να πράξει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία που πληγώνει τον ανταγωνισμό.
Όσο για τις συγχωνεύσεις σημείωσε πως αυτό το διάστημα σχεδιάζεται νέος νόμος και τόνισε με νόημα πως ελπίζει ότι θα είναι πιο ουσιαστικός και λειτουργικός από αυτόν που ψηφίστηκε δύο χρόνια πριν και είχε μηδενικό αποτέλεσμα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr