Όπως αναφέρει η S&P, η μείωση του δημόσιου χρέους θα διαφέρει πολύ μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδίως όσον αφορά το χρέος και την πολιτική βούληση να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόοδος προς τη βελτίωση των προϋπολογισμών είναι επομένως πιθανό να αποδειχθεί άνιση.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία μειώνουν ήδη ραγδαία το χρέος, αν και ξεκινούν από σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, και πρόκειται να συνεχίσουν. Οι πληρωμές τόκων της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίες ήταν παρόμοιες με αυτές της Ισπανίας το 2022 (2,4% του ΑΕΠ), θα παραμείνουν συγκρατημένες έως το 2026. Αυτό θα υποστηριχθεί από το ότι έχουν λιγότερο κόστος για τα δάνεια που έχουν λάβει από τον επίσημο τομέα (αυτό αφορά περίπου το 20% του χρέους της Πορτογαλίας και το 75% για την Ελλάδα) και την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους ως μεριδίου του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από την πολύ μεγάλη μέση διάρκεια λήξης, περίπου 20 χρόνια, η οποία παρατείνει τον χρόνο πριν οι υψηλότερες αποδόσεις μετακυλιστούν σε πληρωμές τόκων. Οι πληρωμές τόκων/ΑΕΠ της Κύπρου θα πρέπει επίσης να αποδειχθούν περιορισμένες, για λόγους παρόμοιους με αυτούς που επηρεάζουν την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν ήδη φέρει τη σχέση χρέος/ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα (162% για την Ελλάδα το 2023, 105% για την Πορτογαλία και 79% για την Κύπρο). Αυτή η απόδοση ήταν αποτέλεσμα ισχυρής δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Κύπρος παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2022, η Πορτογαλία το 2023, ενώ η Ελλάδα επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.
Η S&P αναμένει ότι οι τρεις χώρες θα παρουσιάσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ το 2024. Ωστόσο, δεδομένης της ήδη σημαντικής δημοσιονομικής τους εξυγίανσης μετά την πανδημία, οι πρόσθετες δημοσιονομικές βελτιώσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο σημαντικές κατά την περίοδο 2025-2026.
Οι συνεχιζόμενες θετικές τάσεις οδήγησαν στην περσινή απόφαση για αναβάθμιση της Ελλάδας και στην αναθεώρηση σε «θετικές» των προοπτικών της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Περαιτέρω βελτίωση στα δημόσια οικονομικά των χωρών θα μπορούσε να προκαλέσει θετικές ενέργειες αξιολόγησης, αναφέρει μεταξύ άλλων η S&P.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr