Εάν ωστόσο δεν προκύψει κάποιο νέο απρόβλεπτο γεωπολιτικό σοκ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται ισχυρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% συγκριτικά με 2,7%, που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.
Ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης του παγκόσμιου εμπορίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% της κίνησης. Η κίνηση αυτή, που διαταράχθηκε σοβαρά από τα μέσα Νοεμβρίου από τις επιθέσεις ανταρτών ως υποστήριξη στους Παλαιστινίους, έχει μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
{https://twitter.com/OECD/status/1754467429076373603}
Για να διαφύγουν τον κίνδυνο, τα πλοία παρακάμπτουν την περιοχή αυτή και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, όπως η εταιρία μεταφορών CMA-CGM, που την Παρασκευή ανακοίνωσε την εκ νέου αναστολή της διέλευσης των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η διαδρομή αυτή, μακρύτερη και πιο δαπανηρή, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων, εκτός των προβλημάτων που έχουν ήδη προκληθεί στις αλυσίδες παραγωγής στην Ευρώπη.
«Εάν αυτό συνεχιστεί», η αύξηση στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό το 2024, κατά 0,4 της μονάδας μετά από περίπου ένα έτος στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως εκτίμησε ο ΟΟΣΑ στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προοπτικές του Νοεμβρίου. Προειδοποιεί όμως ότι οι παράγοντες που βοηθούν αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων της βελτιωμένης εικόνας στις αλυσίδες εφοδιασμού και το κόστος των βασικών εμπορευμάτων, διαλύονται ή ακόμη και αντιστρέφονται.
Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται πάνω από τον στόχο στις περισσότερες χώρες και ότι το κόστος εργασίας αυξάνεται ενώ οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.
“Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστικό σπιράλ που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις του. “Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν”.
Η επιφυλακτικότητα διατυπώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απομακρύνονται από την επιθετική σύσφιξη και δίνουν σήμα ότι οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι η μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό ποντάροντας σε μείωση των επιτοκίων άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.
Ακόμη και όταν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά από ό,τι έκαναν με τις μεγάλες, απότομες αυξήσεις που ξεκίνησαν το 2022. “Υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η στάση θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη”, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Παρόλα αυτά, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προχώρησε στην πρόβλεψη των πρώτων μειώσεων των επιτοκίων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το τρίτο τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ. Τον Νοέμβριο, όταν ο οργανισμός είχε υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προέβλεπε ότι η Fed θα κάνει ένα πρώτο βήμα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η ΕΚΤ όχι πριν από την άνοιξη του 2025.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr