Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές των περισσότερων τυριών έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% μέσα σε δύο χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα.
Ενδεικτικά οι αυξήσεις των τιμών των γαλακτοκομικών μέσα σε δύο χρόνια:
- Φέτα βαρελίσια συσκευασμένη: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 12 € (Ιανουάριος ’23), 12,70 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +49,4%. Σε σουπερμάρκετ έως 17,33 €/ κιλό.
- Ανθότυρο: 5,50 € (Ιανουάριος ’22), 7,80 € (Ιανουάριος ’23), 7,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +41,8%.
- Μυζήθρα: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 11,50 € (Ιανουάριος ’23), 12,30 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +44,7%.
- Γραβιέρα: 12 € (Ιανουάριος ’22), 16,50 € (Ιανουάριος ’23), 17,60 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +46,6%.
- Κεφαλογραβιέρα: 11 € (Ιανουάριος ’22), 15,50 € (Ιανουάριος ’23), 15,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +43,6%.
- Γιαούρτι σε πήλινο: 3,80 € (Ιανουάριος ’22), 5 € (Ιανουάριος ’23), 5 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +31,6%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή που φεύγει το γάλα από τον παραγωγό διαμορφώνεται:
- Πρόβειο: 1,58 – 1,65 € (έως Οκτώβριο ’23), 1,40 – 1,52 € (Ιανουάριος ’24)
- Κατσικίσιο: 1 – 1,10 € (έως Οκτώβριο ’23), 0,90 – 0,94 € (Ιανουάριος ’24).
Τι καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι
«Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 € μ.ό. και γίδινο 1,15 € και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 € το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 € στο πρόβειο. Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν», εξήγησε στο MEGA, o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.
«Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε».
Όπως λέει ο ίδιος, από το 2021 το κόστος της παραγωγής «πέταξε πάνω από το 100%, οι ζωοτροφές και η ενέργεια. Τα προηγούμενα 2 χρόνια αποχωρήσαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, γι’ αυτό έχουμε βγει στους δρόμους μαζί με τους αγρότες».