Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, τόνισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θέτει ως προτεραιότητα τον κλάδο των ημιαγωγών και των τσιπς, με στόχο να δημιουργηθεί ένα προσχέδιο δράσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Μ'αυτό τον τρόπο θα εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία είμαστε δυνατοί αλλά και εκείνα στα οποία υστερούμε, ούτως ώστε να επιλέξουμε και τις κατάλληλες δράσεις που θα μας πάνε εκεί που επιθυμούμε. "Δεν είμαστε στη φάση των αποσπασματικών δράσεων. Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό και εθνικά σχέδια δράσης", σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα χαθεί κανένα χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών, έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των εταιρειών που ασχολούνται με το οικοσύστημα ημιαγωγών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. "Ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας 25 εταιρείες. Η στόχευση είναι να γίνουν 50 και από τον σχεδιασμό κυκλωμάτων να πάμε στις πιλοτικές γραμμές", δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να συμβεί αυτό όμως, σημείωσε ότι χρειάζεται αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια να παραχθεί το ταλέντο που μας λείπει. Όπως είπε, πλέον όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους, π.χ. μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι και φυσικοί, έχουν καλές ευκαιρίες απορρόφησης στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Την ανάγκη μετασχηματισμού των ερευνητικών οργανισμών της χώρας, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις επεσήμανε ο Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΚΕΦΕ – «Δημόκριτος», ζητώντας από την πολιτεία να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. "ΕΕ και Ελλάδα πρέπει να μπουν πιο δυναμικά στο κομμάτι της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας", δήλωσε ο κ. Νούνεσης και επεσήμανε την ανάγκη προσέλκυσης ερευνητικού προσωπικού υψηλού επιπέδου.
"Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και, εκτός από το κομμάτι του σχεδιασμού, να προχωρήσουμε στις πιλοτικές γραμμές", σημείωσε ο Εμμανουήλ Στρατάκης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, ΙΤΕ. "Καταθέσαμε πρόταση στο υπουργείο και πρέπει να προχωρήσουμε τώρα", είπε, τονίζοντας ότι πιέζει ο χρόνος.
Να είμαστε ρεαλιστές, να εξοπλίσουμε το δυναμικό που έχουμε και να ενδυναμώσουμε τις περιοχές εφαρμογών που ήδη διαθέτουμε, ωστε σε 3-5 χρόνια να πληρούμε τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε αργότερα εταιρείες, ζήτησε ο Θωμάς Σκορδάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DG CONNECT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, εξηγώντας ότι σ'αυτό έχει συμβάλει το κόστος ενέργειας, ο πληθωρισμός και οι πόλεμοι. "Οι ημιαγωγοί χωρίς τα απαραίτητα υλικά δεν προχωράνε. Αν δεν δημιουργήσουμε συνθήκες για κάποια αυτονομία, θα το βρούμε μπροστά μας σύντομα. Ο μόνος τρόπος να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική είναι να κοιτάξει το θέμα της καινοτομίας", σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr