Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη αφορά τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις έξι μήνες πριν από την COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάι. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι: μπορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα;
Οι παρατηρητές κρίνουν τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα δύσκολες επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως οικοδεσπότες της επερχόμενης διάσκεψης για το κλίμα, δεν αναμένεται να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο και αέριο. Ο Μάρτιν Κάιζερ επικεφαλής της Greenpeace δήλωσε πως είναι προβληματικό μια χώρα εξαγωγής πετρελαίου να φιλοξενεί τη διάσκεψη.
Σύμφωνα με την DW, οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και συνεπώς την πρόοδο και τις αποτυχίες στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ, μιλώντας εχθές από τη Βόννη επισήμανε πως «για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αποτελεί θέμα επιβίωσης να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου». Ο στόχος αυτός όμως θεωρείται ολοένα και πιο μη ρεαλιστικός λόγω των μέχρι σήμερα αποτυχημένων προσπαθειών περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας.
Στην ατζέντα της διάσκεψης διαρκείας περίπου δυο εβδομάδων βρίσκεται και το ζήτημα της πρώτης παγκόσμιας απογραφής όπου πρόκειται να καταμετρηθεί σε επίπεδο η πρόοδος προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο Σάιμον Στιλ δήλωσε πως «η παγκόσμια απογραφή είναι η ευκαιρία για μια γενιά να διορθώσει την πορεία της και να αναπτύξει έναν νέο δρόμο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με καινούργια δύναμη και προοπτική».
«Κινούμαστε ολοταχώς προς τον γκρεμό»
Η υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα εξωτερικής κλιματικής πολιτικής Τζένιφερ Μόργκαν πήρε τον λόγο εχθές και ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί ένας «ευρύς συνασπισμός για μια φιλόδοξη παγκόσμια κλιματική πολιτική». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε πως «δεν κάνουμε αρκετά ως παγκόσμια κοινότητα και κινούμαστε ολοταχώς προς τον γκρεμό», ενώ συνέχισε επισημαίνοντας πως «έχουμε τώρα επτά χρόνια ώστε να μειώσουμε στο μισό της παγκόσμιες εκπομπές αερίου και να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ενόψει των διαπραγματεύσεων στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής μετάβασης καθώς και οι αποζημιώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες για τις κλιματικές ζημιές. Οι φτωχότερες χώρες που απειλούνται ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις για ζημιές και απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα μέσω ενός ταμείου που αποφασίστηκε στην τελευταία παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο.
Επικρίσεις στον πρόεδρο της COP28 Αλ Τζαμπέρ
Στην αρχή των συνομιλιών στην Βόννη η ΜΚΟ OXFAM κατηγόρησε τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες πως δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες για την προστασία του κλίματος και υπέρ-απλοποιούν τα στοιχεία καθώς σύμφωνα με έκθεση της OXFAM το 2020 αντί για τα υποσχεθέντα 100 δις δολάρια καταβλήθηκε το πολύ ένα τέταρτο του ποσού. Οι χώρες δωρητές, από την άλλη, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Στο συνέδριο της Βόννης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, αναμενόταν ιδιαίτερα η εμφάνιση του προέδρου της COP 28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικοί του κλίματος έχουν ασκήσει κριτική στον ίδιο λόγω της θέσης του στην βιομηχανία πετρελαίου καθώς διευθύνει την κρατική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι . Η Λόρενς Τουμπιάνα, ειδική αντιπρόσωπος για την Διάσκεψη του Κλίματος στο Παρίσι και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα δήλωσε πως «η προεδρία πρέπει να δείξει γρήγορα πόσο σοβαρή είναι με την πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (..) σήμερα είναι πιο σημαντικό από πότε ένα αναγνωρίσουμε ότι εποχή των ορυκτών καυσίμων πλησιάζει στο τέλος της». Σημειώνεται ότι στις διαβουλεύσεις της Βόννης συμμετέχει και η Ελλάδα με εκπροσώπηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πρώτη ημέρα εργασιών δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία. Αλλά στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Σαίμον Στιλ δήλωσε πως «η μη υιοθέτηση της ατζέντας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε μια πολυήμερα διαδικασία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr