Στο επίκεντρο, πάντως, του ενδιαφέροντος, είναι η εξέλιξη των τιμών. με την Ευρώπη να έχει “άμυνες” αλλά να εξαρτάται και από τα επίπεδα ζήτησης.
Έτσι, σε ειδικό παράρτημα των Εαρινών Προβλέψεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει τα νέα δεδομένα σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης. Πάντως, σύμφωνα με την Κομισιόν, τα επίπεδα πλήρωσης αποθήκευσης αερίου έφτασαν το 61% στις αρχές Μαΐου, σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2022 (37%) και πάνω από τον πολυετή μέσο όρο (μέσος όρος 2016-20 43%).
Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2022, τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου έφτασαν τον μέσο όρο του 2017-21 και συνέχισαν να αυξάνονται στη συνέχεια. Με κορύφωση στο 95% τον Νοέμβριο του 2022, τα επίπεδα αποθήκευσης ξεπέρασαν τον στόχο υποχρεωτικής πλήρωσης του 80% για το 2022. Έκτοτε, η μείωση των επιπέδων αποθήκευσης κατά τους χειμερινούς μήνες παρέμεινε μέτρια, όταν η πτώση της αποθήκευσης, ειδικά τον Ιανουάριο, ήταν μικρή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρώντας προς τον χειμώνα 2023/24, αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου 2023.
Όπως αναφέρεται, η ΕΕ συμφώνησε πρόσφατα να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% κατά ένα ακόμη έτος (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024). Η συμμόρφωση με τον κανονισμό θα πρέπει να υποστηρίζει την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου, τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και την εξασφάλιση επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού. Εάν διατηρηθεί η παρατηρούμενη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, το βασικό σενάριο της Επιτροπής εκτιμά ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φθάνουν τα 95 bcm έως το τέλος Οκτωβρίου 2023 και ως εκ τούτου θα είναι πάνω από τον στόχο αποθήκευσης 90% και 43 bcm έως το τέλος Μαρτίου 2024, αφήνοντας άνετο επίπεδο εφεδρικού αερίου που απομένει από τον επόμενο χειμώνα.
Εάν, ωστόσο, η ΕΕ δεν διατηρήσει τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% το επόμενο έτος (σε σύγκριση με την περίοδο 2017-21), τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να μειωθούν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα στο τέλος του χειμώνα του 2024.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, η απειλή οριστικών ελλείψεων έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η εξέλιξη των τιμών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και η διαφοροποίηση της προσφοράς έχουν μειώσει τον κίνδυνο ανανεωμένης πίεσης στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. Οι προσδοκίες της αγοράς μέχρι το τέλος του χειμώνα 2023/24 προβλέπουν ότι οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου θα σταθεροποιηθούν λίγο πάνω από τα 50 ευρώ, περίπου στο ένα έκτο της αιχμής το 2022, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει τα διπλάσια επίπεδα πριν από την κρίση.
Οι εκτιμήσεις
Στο μεταξύ, χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY και Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνομιλώντας με το δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η παράκαμψη του εμπάργκο από τη Ρωσία στις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, μέσω των “διαβατηρίων” που λαμβάνουν για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης βοηθά στη συγκράτηση των τιμών, με βάση τον επικεφαλής του Ομίλου HELLENiQ ENERGY.
“Δε θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου το επόμενο διάστημα, ωστόσο στο φυσικό αέριο η εκτίμηση είναι ότι η τάση θα είναι κάπως ανοδική με βάση όσα ανέφερε ο Ανδρέας Σιάμισιης. Ειδικότερα, σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών ο Διευθύνων Σύμβουλος, HELLENiQ ENERGY σημείωσε ότι θα υπάρξει σχετική σταθερότητα πετρελαίου και τους επόμενους μήνες. “Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα επάνω εξέλιξη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο, παρά το εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει μέσω άλλων χωρών τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν «διαβατήριο» για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης.”
Παράλληλα σημείωσε ότι “στο φυσικό αέριο, η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές. Γιατί, τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης” συμπλήρωσε.
Με βάση, επίσης, όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Mytilineos για την οικονομική εικόνα του Α’ τριμήνου του 2023, καταγράφεται σημαντική μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνέπεια των ήπιων καιρικών συνθηκών, που σε συνδυασμό με την επάρκεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου οδήγησαν και σε σημαντική μείωση της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα (DAM). Και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1ο 3μηνο του 2022, με τη μείωση να είναι της τάξης του 10,4% ανέφερε σχετικά.
Την ίδια ώρα και η διοίκηση της εταιρίας “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας” (ΦΑΕΕΕ) παρουσιάζοντας την Πέμπτη 4 Μαΐου, τα πεπραγμένα του 2022 αλλά και τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, σε δημοσιογραφική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εστιάζοντας στην ισχυρή παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά ενέργειας προέβλεψε τιμές ανάλογες με τις τρέχουσες για το επόμενο διάστημα.
“Οι τιμές απόκλιμακώνονται. Στην αγορά υπάρχει πολύ φυσικό αέριο. Έχουν ισορροπήσει οι αγορές καθώς έχει βρεθεί ο τρόπος να κυκλοφορεί στην Ευρώπη αέριο. Οι τιμές πέφτουν” τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Ιωάννης Μητρόπουλος. Μάλιστα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, υπογράμμισε τη δυναμική του φυσικού αερίου ως προϊόντος, το οποίο, όπως τόνισε, αναδείχθηκε και φέτος ως η πλέον ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τη θέρμανση, καθώς και για την κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών. Ιδιαίτερα, με βάση την εταιρεία, οι καταναλωτές αερίου από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας απόλαυσαν τη φετινή περίοδο θέρμανσης με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς εξασφαλίζοντας διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης.
Ανάσα στην οικονομία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 και οι αρχικές μακροοικονομικές προβλέψεις βασίστηκαν σε τιμή του φυσικού αερίου. κατά μέσο όρο, στα 120 ευρώ. Ήδη, λόγω και της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου και άλλων παραγόντων οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 2% ξεπεράστηκαν και πλεον με δεδομένη και τη “βουτιά” του φυσικού αερίου, υπολογίζεται από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ότι το ΑΕΠ μπορεί να κερδίσει έως και 4 δισεκ, δηλαδή, έως και 2 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και το 3%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr