Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα εξηγεί στο report της ότι «αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είναι απίθανο το πρώτο κόμμα να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Επομένως οι πιθανότερες είναι είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, αξιοποιώντας το νέο εκλογικό σύστημα που παρέχει μπόνους εδρών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η ΝΔ ενδέχεται να έχει κίνητρο να πιέσει για την ψηφοφορία του Ιουλίου, ώστε να επιτύχει μονοκομματική πλειοψηφία ή, τουλάχιστον, μεγαλύτερη δύναμη στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό», εξηγεί η τράπεζα.
Στη συνεχεία, ο οίκος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση του Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Απρίλιο, ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι με δεδομένη την ευνοϊκή οικονομική δυναμική, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το χαμηλό κόστος του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του πρωτογενούς ισοζυγίου θα μπορούσε να μειώσει το λόγο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.
«Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει σχεδόν τις δαπάνες του RRF καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανακτήσουν την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας», εξηγεί η Goldman Sachs.
Τι «βλέπει» για την ελληνική οικονομία
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από τον συνδυασμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης δημόσιου χρέους. Το επίπεδο του ΑΕΠ πέρυσι παραμένει 26% κάτω από το 2008.
Ωστόσο, τώρα έχει μια ευκαιρία, καθώς πρόκειται να λάβει ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως.
Για τους αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα φαίνεται τώρα ότι θα αναπτυχθεί ταχύτερα, σε πραγματικούς όρους, από ό,τι η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει θετικό πρωτογενές ισοζύγιο (+0,1% του ΑΕΠ) το 2022.
Το υπόδειγμα της Goldman Sachs επισημαίνει ότι αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr