Ως γνωστόν, ο υπουργός είχε το τελευταίο διάστημα νέο γύρο συζητήσεων με τις τράπεζες, στις οποίες έθεσε εκ νέου το ζήτημα των δανειοληπτών που πλήττονται από τις αυξήσεις επιτοκίων που κάνει η ΕΚΤ με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Όπως φαίνεται, όμως, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, ενώ ακόμα δεν έχουν καν προχωρήσει οι αιτήσεις των ευάλωτων δανειοληπτών για τους οποίους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να καλύψουν το 50% της αύξησης που προκύπτει στα δάνειά τους από τις μεταβολές στα επιτόκια.
Επαναξιολόγηση ρυθμίσεων
Αρχικά, για τις τελευταίες επαφές του με τους τραπεζίτες, αλλά και τους ενδιάμεσους διαχειριστές, ο υπουργός είπε πως αυτό που τους ζήτησε είναι "να επαναξιολογήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι πολίτες" καθώς όπως είπε "δεν είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν από δύο ή τρία χρόνια και πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ρυθμίσεις".
Υπογράμμισε μάλιστα πως "είναι ευθύνη των διαχειριστών των δανείων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις".
Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε περισσότερη εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος καθώς όπως υπογράμμισε "οι πολίτες δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν ενώ αντίθετα μέχρι σήμερα έχουν μάθει να απευθύνονται στις τράπεζες".
Αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να "βρεθεί κάποια λύση" καθώς εκτίμησε "σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλευρά της ευρωπαϊκής τράπεζας τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" .
Ο υπουργός σημείωσε, όμως, πως ανεξάρτητα από τις προθέσεις των τραπεζιτών υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις. Ενώ αν όλα τα δάνεια χαρακτηριστούν "κόκκινα", τότε η Ελλάδα θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
Αναζητούνται οι ευάλωτοι!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ακόμα και η συμφωνία με τις τράπεζες που έχουν δεσμευθεί να καλύψουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων που αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας δεν έχει προχωρήσει όσο αναμενόταν.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε συγκεκριμένα ότι συμπλήρωσε ότι 38.000 περιπτώσεις είναι καταγεγραμμένες και αιτήσεις είχαν υποβληθεί από 28.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, στη νέα ρύθμιση έχουν βρεθεί μόλις 3.000 περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι "25.000 δανειολήπτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση καθώς δεν μπορούν να βρεθούν, ούτε έχουν κάποιο e-mail και έτσι το τραπεζικό σύστημα τους αναζητά για να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση".
Ο κ. Σταϊκούρας έκλεισε λέγοντας πως "χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από την κοινωνία για να αξιοποιεί τα εργαλεία τα οποία βρίσκουμε και θέτουμε σε εφαρμογή για να βοηθήσουμε ".