«Έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν, αν έχουμε την άυλη κάρτα, το ποσό και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο και βεβαίως αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, θα μεταφερθούν τον επόμενο μήνα και θα προστεθούν και τα νέα χρήματα του επόμενου μήνα και αν επιλέξουμε καταβολή, μειωμένα κατά 20% όμως, σε λογαριασμό τραπέζης, για αυτά θα λάβουμε μία δόση τριών μηνών και μια δεύτερη φορά άλλους τρεις μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Ως προς το καλάθι του νοικοκυριού, επισήμανε ότι εφόσον δεν έχει εξαφανιστεί η ακρίβεια, «μπορεί να είναι μέχρι τον Μάρτιο, γιατί πάντοτε βάζουμε ένα όριο, αλλά από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, προφανώς και θα το παρατείνουμε» και προσέθεσε ότι θα ακολουθήσει η πρόταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Στο κινητό σας αυτή τη στιγμή, μπορείτε να μπείτε και να δείτε σε πραγματικό χρόνο, εκεί που μένετε, τις τιμές των προϊόντων. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει μια τέτοια εφαρμογή. Είμαστε το μοναδικό κράτος και μάλιστα μας αντιγράφουν τώρα. Έχουμε κρατήσει τις τιμές σταθερές στα συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Αυξάνουμε λίγο τα προϊόντα, για να καλύψουμε και κάποια άλλη ανάγκη που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό. Επομένως μια τετραμελής οικογένεια που αγοράζει από το καλάθι μπορεί να εξοικονομήσει 80 ευρώ το μήνα και έρχεται και η κάρτα αγορών που δίνει άλλα 52 ευρώ. Και θα καλύψει περίπου το 85% του πληθυσμού» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Δεν αμφισβητεί κανείς την ακρίβεια, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, «δεν έχουμε πει ποτέ ως κυβέρνηση, ως πολιτεία, ότι μπορούμε να καλύψουμε αυτή την ακρίβεια. Η ακρίβεια είναι διότι εισάγουμε πρώτες ύλες, διότι δεν έχουμε παραγωγική διαδικασία στο σύνολο εδώ, είναι πολλοί οι λόγοι της ακρίβειας» επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δεν έχει σταματήσει τους ελέγχους.
«Αυτά που ακούσατε χθες, τα μεγάλα πρόστιμα, ένας μικρός αριθμός αφορά το καλάθι. Τα μεγαλύτερα πρόστιμα είναι εκτός καλαθιού, δηλαδή εμείς ψάχνουμε, έχουμε πλέον ψηφιακά εργαλεία που είναι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά και είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παίρνουμε κάθε πρωί αυτόματα όλες τις τιμές των προϊόντων από τα συστήματα των σουπερμάρκετ. Ελέγχουμε εάν δούμε αύξηση τιμής και εκεί που βλέπουμε αύξηση τιμής που είναι δυσανάλογη, πάμε και ελέγχουμε και επιβάλλουμε πρόστιμα» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι μερίδα του Τύπου, περιγράφει τα πρόστιμα δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τον τζίρο των αλυσίδων σουπερμάρκετ, ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε ότι δεν κρίνεται η αποτελεσματικότητα της επιβολής προστίμων σε σχέση με τον τζίρο που κάνουν οι εταιρείες και πως τα πρόστιμα δεν έχουν σκοπό να εξοντώσουν τις επιχειρήσεις.
«Εγώ νομίζω ότι τα πρόστιμα κρίνονται αν πραγματικά έχει παραβεί ένα σουπερμάρκετ, τον κανόνα και τον νόμο. Νομίζω ότι έτσι πρέπει. Δεν είμαστε σε μια κοινωνία που πάμε να εξοντώσουμε όλες τις επιχειρήσει,ς δεν θα ήταν αυτό ο σκοπός. Σκοπός είναι να επιβάλουμε πρόστιμα όπως γίνεται όταν περνάμε, ένα κόκκινο φανάρι που επιβάλλεται ένα αυστηρό πρόστιμο, όταν δεν φοράμε ζώνη. Δεν εξοντώνεις το φυσικό πρόσωπο αν δεν φοράει ζώνη» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην παρατήρηση, ότι διαπιστώνονται πρακτικές όπου αυξάνεται και η τιμή του προϊόντος και παράλληλα μειώνονται οι ποσότητες στις συσκευασίες, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι στους ελέγχους που διενεργεί το Υπουργείο, ελέγχεται η τιμή μονάδος, είτε σε λίτρο είτε σε κιλό, επομένως συμπεριλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις.
Εξάλλου, πέρα από το χρηματικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι αλυσίδες, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ακόμα «αυτά τα ονόματα που ανακοινώθηκαν χτες, μόνο και μόνο που τα άκουσε ο κόσμος, τι νομίζετε, είναι το πρόστιμο πιο σημαντικό ή το γεγονός ότι ο κόσμος άκουσε ότι η τάδε, η δείνα αλυσίδα έκανε αυτό;»
Ερωτηθείς εάν τα πρόστιμα θα εισπραχθούν πράγματι ή θα γίνει έφεση και θα μειωθούν, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε «όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης και κάθε εταιρεία στο δίκαιο μας έχει το δικαίωμα να προσβάλει την όποια απόφαση, δεν αλλάζει ο νόμος. Μπορούν να την προσβάλουν την απόφαση αυτή, αλλά από τα στοιχεία που έχουμε, όλα τα πρόστιμα εισπράττονται γιατί είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθούν».
Σχετικά με τον ακρίβεια, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως στην Ελλάδα ο γενικός πληθωρισμός είναι 7,2%, πιο κάτω από το μέσο όρο και πως ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι διπλάσιος. «Πράγματι είναι 15%, αλλά είναι και αυτός από τους τρεις-τέσσερις χαμηλότερους πληθωρισμού στην Ευρώπη» ανέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr