Ενδεικτικά με βάση την παλιά ΚΥΑ που πλέον παίρνει παράταση προβλέπονται:
-
για το Νομό Μαγνησίας
Μάγειρες ΣΕΦ ξένης κουζίνας | 100 |
Βοηθοί κουζίνας- Βοηθοί μάγειρες | 100 |
Σερβιτόροι/Βοηθοί Σερβιτόροι | 100 |
Καμαριέρες | 100 |
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικά, συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.500 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία συμπληρώνεται με 1.814 θέσεις.
Στην Περιφέρεια Κρήτης συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 550 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία με 1.300 θέσεις.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.630 θέσεις και το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία συμπληρώνεται με 2.870 θέσεις.
Μάλιστα ανά περιφερειακή ενότητα, δυνατότητα προσαύξησης έως 10%, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες σε θέσεις εργασίας ή/και ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην κοινή υπουργική απόφαση.
Πάντως λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν για μισθολογικό dubbing μάλλον το όλο ζήτημα πάει για μετά τις εκλογές. Λίγες εβδομάδες, μάλιστα, νωρίτερα, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το όλο ζήτημα συζητήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και των εκπροσώπων της ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού, οι οποίοι εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο εισαγωγής μετακλητών αλλοδαπών.
Όπως μάλιστα έχει επανειλημμένα αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού Γιώργος Χότζογλου, «η εισροή 80.000 μετακλητών το καλοκαίρι θα αλλοιώσει το τοπίο της εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων όσο και μισθών. Είναι προφανές ότι οι εργοδότες θα παρέχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές με περισσότερες ώρες δουλειάς στους αλλοδαπούς, προκαλώντας προβλήματα στον ανταγωνισμό. Επίσης αν οι παροχές και οι συνθήκες δουλειάς ήταν καλύτερες, οι θέσεις θα καλύπτονταν από 80.000 Ελληνες εργαζόμενους και το ποσοστό ανεργίας θα έπεφτε κάτω από το 10% και θα απελευθερώνονταν οι τριετίες».
Τελικά το ΑΣΕ, με ένσταση που υπέβαλε η ΓΣΕΕ, κρίθηκε αναρμόδιο να αποφασίσει γι' αυτό το ζήτημα, το οποίο παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εργασίας, ένα όργανο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θεσμοθετήθηκε το 2015 και έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς την κυβέρνηση τη διαμόρφωση μιας φόρμουλας για την έλευση στη χώρα εργαζομένων από το εξωτερικό -τρίτες χώρες-, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του Τουρισμού.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στον κλάδο των ξενοδοχείων φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν συνολικά 61.000 θέσεις, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε έναν “πλειστηριασμό” αμοιβών, αλλάζοντας εργοδότη κάθε τρεις και λίγο.
Υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται η ΚΥΑ, με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022 στον αγροτικό τομέα, με τροποποιητική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ Συγκεκριμένα, η παράταση δόθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2023, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν αιτήματα μετάκλησης εργατών γης μέχρι να υπογραφεί οριστικά η νέα ΚΥΑ διάρκειας δύο ετών, με την οποία θα καθορίζονται τα νέα όρια εργατών γης που θα μπορούν να μετακληθούν ανά περιφερειακή ενότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr