Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης η ενέργεια αυξήθηκε κατά 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο. Αντίθετα ανοδική πορεία συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνικών με αύξηση 14,3% (από 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα τα οποία αυξήθηκαν κατά 6,4% (από 6,1% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες κατά 4,4,% (από 4,2% τον Νοέμβριο).
Στην Ελλάδα, ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση καθώς αυξήθηκε κατά 4,7%. Αντίθετα εντάθηκαν οι πιέσεις στα τρόφιμα-ποτά και καπνικά κατά 12,9%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα κατά 7,3% και ο κλάδος των υπηρεσιών κατά 5,2%
Ανατιμήσεις
Με δεδομένο ότι ο δομικός πληθωρισμός κινείται ανοδικά και ότι το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία ανεβαίνει η τάση ανατιμήσεων στα τρόφιμα αναμένονται ισχυρές και το 2023. ‘Ηδη, καταγράφονται ανατιμήσεις ενώ οι προβλέψεις παραπέμπουν σε αυξήσεις τιμών, ανάλογα τον κωδικό, έως και 30%.
Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει παρταδεχτεί ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και αυξάνουν κάποιες τιμές, με βάση τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών για τη νέα χρονιά ωστόσο αναφέρει συνεχώς, ότι το καλάθι του νοικοκυριού, για 10η εβδομάδα, έχει διατηρήσει σταθερές τις τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων του.
Δομικός πληθωρισμός
Βέβαια, στην ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, που δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο, εστιάζει και στον δομικό πληθωρισμό, στον δείκτη, δηλαδή, που καταγράφει τις τιμές σε κλάδους πέρα από τα εποχιακά ευμετάβλητα είδη διατροφής, ποτών, καπνού και ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται, άλλωστε, σε ρότα ανόδου, με το Νοέμβριο να “κλείνει” στο 5,9% από 5,2% τον Οκτώβριο, σε αντίθετη, ρότα, δηλαδή΄ από το Γενικό Δείκτη.
Χαρακτηριστικά η ΤτΕ αναφέρει στην έκθεσή της ότι στην ΕΕ «οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε ολοένα περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω της γενικευμένης επιρροής που ασκούν οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αυτό αντανακλάται στις προβλέψεις σχετικά με τον πυρήνα του πληθωρισμού οι οποίες υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Τα δημοσιονομικά μέτρα με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά των υψηλών τιμών της ενέργειας καθώς επίσης και εν γένει του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν σε συγκράτηση του πληθωρισμού το 2023, αλλά όταν αποσυρθούν θα επακολουθήσει αντίστοιχη αναζωπύρωση του πληθωρισμού».
Από την πλευρά του και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, που δημοσίευσε την Τρίτη ανέφερε ότι ενώ η Ελλάδα μειώνει τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, η οικονομία της εξακολουθεί να αφήνει πίσω της πάρα πολλές ομάδες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό “οι νέοι επιβαρύνονται από τις κληρονομιές των κρίσεων του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού δημόσιου χρέους, του αδύναμου ιδιωτικού τομέα, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το μερίδιο στην εργασία των νέων υστερεί σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, παρά τα κέρδη από το τέλος της επιδημίας COVID”. Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται η υστέρηση που καταγράφεται στην εργασία των γυναικών. “Οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την ισότητα των φύλων αλλά, στην πράξη, και παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών και είναι σχετικά λίγες οι γυναίκες κερδίζουν εισόδημα από την εργασία” σημειώνεται σχετικά.
Ωστόσο ο ΟΟΣΑ στις συστάσεις που κάνει στην έκθεσή του σημειώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση επιλέξει να πραγματοποιήσει μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς λείπει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής πολιτικής, ενώ πρέπει να προωθηθούν οι κλαδικές συμβάσεις. Αναφέρει, δε, ότι και οι προηγούμενες αυξήσεις που έγιναν -και ήταν ύψους περίπου 10%- δεν βοήθησαν το πεδίο της παραγωγικότητας. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι, σε σχέση με τον μέσο και με τον διάμεσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικά υψηλός. Παρ’ όλ’ αυτά ο Οργανισμός παραδέχεται ότι οι κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα αποτελεί κοινωνική στήριξη για τα πιο φτωχά νοικοκυριά και θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό. Επίσης, συστήνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, καθώς τότε θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στο εισόδημα των εργαζομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr