«Ό,τι βλέπουμε γύρω μας είναι ΕΣΠΑ, χωρίς αυτό θα ήμασταν μια άλλη χώρα», επεσήμανε, προσθέτοντας πως η νέα προγραμματική περίοδος έχει ξεκινήσει και υπενθυμίζοντας πως οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Ελλάδα ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ.
«Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές του νέου ΕΣΠΑ, η οποία ήταν προσωπική δέσμευση πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ενίσχυση των πόρων στις περιφέρειες. Αυτός είναι και ο λόγος που περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων (σ.σ. 8,2 δισ. από το σύνολο των 26 δισ.) κατευθύνεται σε εκείνες», τόνισε ο κ. Τσακίρης, για να συμπληρώσει πως «οι 13 περιφέρειες της χώρας για πρώτη φορά καλούνται να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων».
«Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιφέρειες βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο είμαστε εδώ να τις στηρίξουμε ώστε όχι μόνο να τις ξεπεράσουν, αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον», σημείωσε.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσακίρη:
«H νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 του ΕΣΠΑ βρίσκεται πλέον επί θύραις, αναμένοντας να ξεκινήσει να τρέχει το άμεσο προσεχές διάστημα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων, αφού πλέον έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους και τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία, τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές αλλά και όλες τις περιφερειακές αρχές, ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση που όλο αυτό τον καιρό συνεργαστήκαμε άριστα αλλά και να τους συγχαρώ για την πολλή και καλή δουλεία που έκαναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για να έχουμε τώρα επί της ουσίας όλο το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 εγκεκριμένο στο σύνολό του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόροι που αναλογούν στην Ελλάδα είναι αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (21 δις € χωρίς την Εθνική Συμμετοχή).
Το νέο ΕΣΠΑ όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές συνοδεύεται από λίγες αλλά μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, σε σχέση με το απώτερο παρελθόν. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές, την οποία θα μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω και υψίστης σημασίας, η οποία υπήρξε μία από τις πολιτικές μας δεσμεύσεις και την οποία την βλέπουμε να υλοποιείται πλέον και στην πράξη είναι η ενίσχυση των πόρων που κατευθύνονται στα Περιφερειακά Προγράμματα.
Να τονίσω εδώ ότι πρόκειται για το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, αναδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής μας στο σημαντικό ρόλο που καλούνται οι Περιφέρειες να διαδραματίσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Οι Περιφέρειες λοιπόν για πρώτη φορά καλούνται να παίξουν έναν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης των περιφερειακών προγραμμάτων, που αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση και του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συμβάλλοντας ενεργά πλέον στην έγκαιρη και ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων, υλοποιώντας έργα και δράσεις, που αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.
Στόχος μας είναι οι ελληνικές περιφέρειες να γίνουν πυλώνες μιας νέας αναπτυξιακής και παραγωγικής πορείας της χώρας, να γίνουν τα εργοστάσια της εθνικής μας οικονομίας, όπως άλλωστε επιζητούν και οι ίδιοι οι Περιφερειάρχες, οι ίδιοι οι εκφραστές της ελληνικής αυτοδιοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 70% όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά το 60% των δημόσιων επενδύσεων και το 30% των δημόσιων δαπανών, πραγματοποιείται από τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης, η Ευρώπη άλλωστε έχει από καιρού δείξει την εμπιστοσύνη της στην τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα ήρθε και η δική μας να το υλοποιήσουμε.
Κυρίες και κύριοι
Για πρώτη φορά η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της έχει στη διάθεσή της τόσους πολλούς πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.
Για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με ένα αριθμό άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πρωτοβουλία CEF II) αθροιστικά πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν σε δυόμισι φορές την οικονομική ενίσχυση που έλαβε μεταπολεμικά η χώρα μας στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ.
Για πρώτη φορά λοιπόν σε αυτούς τους αυξημένους πόρους περιλαμβάνεται και το ξεχωριστό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ειδική εστίαση στις περιοχές, στις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο επίκεντρο όμως των πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν με αυτούς του πόρους είναι και η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης, μέσω της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και η προώθηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.
Θα πρέπει όλοι μας πλέον στη χώρα, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα των κοινοτικών πόρων, που δεν αποτελούν βασική πολιτική, αλλά και θεμελιώδη μοχλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να γίνει η πυξίδα για όλους μας.
Και σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, στον απόηχο της πανδημικής κρίσης αλλά και στη μέση της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω του πολέμου που βρίσκεται στην γειτονιά της Ευρώπης, οι κοινοτικοί πόροι είναι η μόνη λύση για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τη χώρα μας, για τις περιφέρειες, με ενίσχυση του ρόλου τους με οδηγό όλες τις οριζόντιες ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν αντίκτυπο για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται πλέον για τις περιφέρειες όπως:
Η δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης και νέων οικονομικώνπροοπτικών.
Η ενσωμάτωση της καινοτομίας σε όλες τις Περιφέρειες.
Η ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Η εφαρμογή των πολιτικών πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
Η εφαρμογή των πολιτικών της κοινωνικής ένταξης και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας χωρίς διακρίσεις
Κυρίες και κύριοι ,
Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται μπροστά σε πολλές και μεγάλες προκλήσεις και θα φροντίσουμε όχι μόνο να τα καταφέρουν, αλλά και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Πλέον με την έγκριση και των 13 Περιφερειακών προχωράμε στην προκήρυξη των πρώτων δράσεων της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Και σε αυτή τη διαδικασία που οδεύουμε είναι απαραίτητη η άρρηκτη συνεργασία της Κυβέρνησης με τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Όμως και η έγκαιρη προετοιμασία, η ταχύτητα, ο διάλογος και η μεθοδική δουλειά, θα αποτελέσουν κρίσιμα μεγέθη για το αποτέλεσμα που θα δώσει πραγματικό αντίκτυπο τελικά στην οικονομία αλλά και την κοινωνία συνολικά.
Δουλεύοντας μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, πιστεύω πραγματικά πως θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τη χώρα μας πρότυπο ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ».
Σκάλκος: Πέντε οι προτεραιότητες για τις περιφέρειες μέσω του νέου ΕΣΠΑ
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, παρουσίασε εν συνεχεία τις πέντε συνολικά προτεραιότητες που θέτει για τις περιφέρειες το νέο ΕΣΠΑ.
Αυτές είναι η ενίσχυση του συστήματος καινοτομίας ώστε οι ελληνικές περιφέρειες να ανέβουν στους σχετικούς δείκτες καθώς είναι ακόμη πολύ χαμηλά, η κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή, η θωράκιση των περιφερειών έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, η ανάπτυξη των χωρικών επενδύσεων και τέλος η διαχείριση των υδάτων και λυμάτων.
«Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ που έχρηζε βελτίωσης και τώρα η εικόνα έχει αλλάξει. Όταν μπήκαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο μέσος όρος της απορρόφησης των κονδυλίων από τις περιφέρειες δεν ξεπερνούσε το 20,5%, ενώ πλέον έχει φτάσει στο 83%», τόνισε, συμπληρώνοντας πως με τα εργαλεία που παρέχει το ΕΣΠΑ «στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και την απασχόληση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr