Πιο συγκεκριμένα στην εκτενή του τοποθέτηση ανάφερε μεταξύ άλλων:
«Λέτε, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πληθωρισμό 30 ετών. Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα πληθωρισμό 10,1% και το σχόλιο της στατιστικής τους υπηρεσίας είναι ότι είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από το 1990, δηλαδή από την επανένωση του Γερμανικού κράτους. Το πρωί ανακοίνωσε η Σουηδία το δικό της πληθωρισμό, κοντά στο 11%. Σχόλιο της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας: ο μεγαλύτερος πληθωρισμός εδώ και 40 χρόνια.
Άρα, το ότι έχουμε το μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 30 χρόνια, πράγμα που είναι αληθές, δεν οφείλεται στον Μητσοτάκη, ούτε στην κυβέρνηση. Διότι αν οφειλόταν στον Μητσοτάκη ή στην κυβέρνηση θα είχαμε μόνο εμείς άνοδο πληθωρισμού 30 ετών. Καλώς ή κακώς στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς και της παγκοσμιοποιήσεως, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες. Εισάγουμε ενέργεια, εισάγουμε πρώτες ύλες, εισάγουμε αγαθά. Όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός στις χώρες απ’ όπου εισάγουμε αγαθά, μαζί με τα αγαθά εισάγεται και σε εμάς ο πληθωρισμός τους. Άρα, σε όλη την Ευρώπη έχουμε πληθωριστικό κύκλο τον μεγαλύτερο των τελευταίων τριάντα ετών».
«Πράγματι σήμερα που μιλάμε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος πληθωρισμού είναι 10% και στην Ελλάδα είναι 12%, άρα έχουμε 2% παραπάνω. Τον μήνα Μάιο η Ελλάδα είχε κοντά στο 12% και ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 8%, η διαφορά ήταν 4 μονάδες παραπάνω. Οι 4 μονάδες παραπάνω έχουν μειωθεί στις 2 μονάδες παραπάνω. Ο ισχυρισμός μας είναι, κι αυτό λένε τα μοντέλα και οι προβλέψεις μας που θα πέσουμε μέσα, ότι φτάνοντας περίπου στο τέλος του χρόνου θα έχουμε συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γιατί όμως έχουμε παραπάνω, έστω και κατ’ ελάχιστον; Στην πραγματικότητα είμαστε σχεδόν στον μέσο όρο. Διότι πέρσι είχαμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. Ο μέσος όρος πέρσι ήτανε 3% και εμείς είχαμε 1%, ήμασταν δηλαδή 2% κάτω από τους άλλους. Τώρα είμαστε 2% πάνω από τους άλλους, το ίδιο 2% είναι στατιστικά. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Διότι πέρυσι εμείς ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλο αποπληθωρισμό, δηλαδή οι τιμές μας πήγαν πιο χαμηλά από το φυσιολογικό και η σύγκρισή μας τώρα χρόνο με το χρόνο γίνεται με την πιο χαμηλή τιμή. Ήμασταν λοιπόν πιο χαμηλοί από τους άλλους πέρυσι, είμαστε λίγο πιο πάνω από τους άλλους φέτος.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα
«Τα δύο μεγαλύτερα επιχειρηματικά πάρκα της χώρας μας σήμερα, τα Οινόφυτα και το Καλοχώρι, δεν είναι επιχειρηματικά πάρκα αλλά άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Προσέξτε, τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα έχουν κτιστεί έξω από τους νόμους που έχουμεψηφίσει, τόσο… πετυχημένοι ήταν οι νόμοι.
«Εμείς τι κάναμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Αναζητήσαμε γιατί δεν δουλεύουν οι νόμοι. Εντοπίσαμε δύο βασικά προβλήματα τα οποία είναι
και οι δύο βασικές μεταρρυθμίσεις αυτού του νόμου - αυτό ψηφίζουμε στην ουσία σήμερα. Τι λέμε; Θέλεις να κάνεις πάρκο; Αφαιρούμε τα ελάχιστα όρια, πάρε μία έκταση που θέλεις να κάνεις επιχειρηματικό πάρκο - αυτό που εσύ νομίζεις ως επενδυτής ότι θα σου αποφέρει χρήματα. Θα έχεις όλη την έκταση όμως. Γιατί; Διότι όλα αυτά τα χρόνια όποτε πήγαινε να γίνει ένα σοβαρό έργο υποδομής, ένα πάρκο, γίνονταν προσφυγές στα δικαστήρια, τα οποία χρειαζόντουσαν καμιά δεκαετία. Ξέρετε πολλές επιχειρήσεις να περιμένουν μία δεκαετία να τελειώσουν τα δικαστήρια για να φτιάξουν το καινούριο εργοστάσιό τους;
Άρα, τι λέμε εδώ; Από την αρχή αυτά είναι λυμένα. ‘Έχεις την έκταση;Προχώρα, κάνε το πάρκο. Και όχι μόνο προχώρα, αλλά έχουμε βάλει και στο Ταμείο Ανάκαμψης 100 εκατομμύρια ευρώ να σε ενισχύσουμεμε έργα υποδομής, με υποσταθμούς της ΔΕΗ ώστε να έχει κίνητρο κάποιος να μπει στο πάρκο».«Και το δεύτερο, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν ανήκουν σε όλους τους χρήστες, όπως τώρα, αλλά στο διαχειριστή του πάρκου. Γιατί αυτό; Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχω φέρει πολλές επενδύσεις. Στην προσπάθειά μου να φέρω επενδύσεις, προσπάθησα να φέρω επενδυτές και στην ΕΤΒΑ. Σε δύο περιπτώσεις συνάντησα ευήκοα ώτα και μεγάλο ενδιαφέρον. Αφού τους ενημερώσαμε λοιπόν τιεστί ΕΤΒΑ και τι προβλέπει η νομοθεσία μας και αφού και οι δύο μελέτησαν τη νομοθεσία, μας είπαν «λυπούμεθα, δεν μπορούμε ναεπενδύσουμε στα πάρκα στην Ελλάδα».Γιατί; Διότι όπως είναι οι νόμοι, είναι αδύνατον να έχει κέρδη ο διαχειριστής.
Εάν ο διαχειριστής δεν έχει την κυριότητα και τωνκοινοχρήστων χώρων και δεν ορίζει αυτός τη σχέση του με τον πελάτη του, τότε δεν έχει κανένα κέρδος από το πάρκο παρά μόνο την καθημερινή διαχείριση.Ο λόγος που οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται στην ιδιοκτησία της εταιρείας που κάνει διαχείριση του πάρκου, είναι για να σταλεί μήνυμα στον ενδιαφερόμενο επενδυτή του μέλλοντος ότι θα έχει κέρδος από το πάρκο. Αυτό ευνοεί την ΕΤΒΑ γιατί είναι η μόνη έτοιμη να κάνει δουλειά τώρα,υπό αυτή την έννοια την ευνοεί, αλλά είναι και ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει ανταγωνιστές. Γιατί θα έρθουν και άλλοι να φτιάξουν επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα, αφού πια θα έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου. Και έτσι όλος ο άλυτος κόμπος δεκαετιών, γιατί είμαστε η μόνη χώρα που τελικά δεν καταφέραμε να φτιάξουμε επιχειρηματικά πάρκα, πιστεύουμε θα λυθεί». Είναι μεγάλο εθνικό στοίχημα να πετύχουμε να γίνουν τα πάρκα και πιστεύουμε ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα το επιτύχουμε. Όπως πέτυχαν τόσες άλλες προηγούμενες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες κι έτσι πηγαίνει καλά η οικονομία και έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις επενδύσεις. Πρόκληση που αν την καταλάβουμε και την αρπάξουμε, θα αλλάξουμε αποβιομηχάνιση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr