Η συνάντηση είχε σύμφωνα με πληροφορίες διάρκεια 40 λεπτών (χρόνος αρκετός για μία εποικοδομητική συζήτηση, όπως σχολιάζουν διπλωματικές πηγές) και έρχεται ασφαλώς σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας εδώ και μήνες, ενώ οι Ακάρ και Παναγιωτόπουλος είχαν να συναντηθούν από τον Ιούνιο.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες Παναγιωτόπουλος και Ακάρ εξέφρασαν την άποψη πως μπορεί να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος. Μάλιστα, ο κ. Ακάρ φέρεται να ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είπε πως συμφωνοί αλλά πρόσθεσε πως για να γίνουν τέτοια βήματα θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει στάση και να μην απειλεί διαρκώς την Ελλάδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε συγκεκριμένα να σταματήσουν οι απειλές, οι προκλήσεις και οι ρητορικές της έντασης.
Πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο κ. Ακάρ συναντήθηκε και με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Η ανακοίνωση ΥΕΘΑ για τη συνάντηση με τον Ακάρ
Λίγο μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση:
«Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».
Επαφές με Στόλτενμπεργ και Όστιν
Χθες 12/10, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, τον οποίο και ενημέρωσε για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ διαμύνησε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ακόμα απασχόλησαν περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε νωρίτερα και με τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Όστιν σε ανάρτησή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr