Με βάση, πληροφορίες, έχει ήδη γίνει μια σχετική επεξεργασία γιια τη σύνδεση στόχων εξοικονόμησης με τις χορηγούμενες επιδοτήσεις. Εναλλακτικά στο τραπέζι είναι ένα “κατώφλι” για τις οριζοντιες επιδοτήσεις, που θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις δράσεις εξοικονόμησης που κάνει κάθε νοικοκυριό. Επιπλέον, υπάρχει και η λύση για κλιμακωτές επιδοτήσεις ανά επίπεδα κατανάλωσης όπως ήταν το αρχικό σχήμα. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν σημαντική δουλειά από τους παρόχους καθώς δεν έχουν εγκατασταθεί οι “έξυπνο锨μετρητές”, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να την “πληρώσουν” και πάλι, όπως και πέρυσι, όσοι έχουν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια.
Το μήνυμαΕίναι χαρακτηριστικό ότι χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η στρατηγική για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, όπως μέχρι τώρα, η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών.
“Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις και συμβουλές για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά. Θα υπάρξει, επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, μια επικοινωνιακή καμπάνια, η οποία θα βοηθήσει τους καταναλωτές στην Ελλάδα να αναλάβουν δράσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Και βεβαίως, μελετούμε σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης και στα νοικοκυριά και πιθανότατα και στις επιχειρήσεις.” είναι με νόημα συμπληρώνοντας ότι τα όποια σχήματα “θα ανακοινωθούν, όποτε καταλήξουμε. Τα σχήματα αυτά θα είναι δίκαια και εστιασμένα”.
Παράλληλα έσπευσε να τονίσει ότι: “Η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει προχωρήσει στην υλοποίηση, να το πω έτσι, των παραινέσεων και των συστάσεων που επανειλημμένα έχουμε ανακοινώσει. Η κατανάλωση φυσικού αερίου τον μήνα Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 22% στη χώρα μας και η κατανάλωση τον Ιούλιο ήταν μειωμένη κατά 14%. Αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου οδηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι λογικό λοιπόν και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως πραγματικά έχει αποτυπωθεί τον Ιούλιο, για παράδειγμα, να είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Αυτό, λοιπόν, αποδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία, πράγματι έχει καταλάβει και το νοικοκυριό και βέβαια ο ιδιωτικός τομέας, ότι αυτή η στιγμή ένας τρόπος να μειώσουμε τον λογαριασμό της ενέργειας είναι να εξοικονομήσουμε, για να μειώσουμε την κατανάλωση δηλαδή, να μην χρησιμοποιούμε ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι αυτό το πράγμα πρέπει να συνεχιστεί. Και πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη περισσότερο, τους επόμενους χειμερινούς μήνες, όπου εκεί θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προχωρήσει η Ευρώπη σε μια υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από ενισχυμένη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Άρα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας βοηθά σε δύο τομείς: Πρώτον, στην απεξάρτηση και στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και δεύτερον, στο να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς χαμηλούς.”
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr