«Καταρχάς έχουμε μια αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου στο 8% και 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο, πολύ σημαντικοί ρυθμοί μεγέθυνσης. Θέλω να πω δυο πράγματα που δεν έχουν ακουστεί, στο πρώτο τρίμηνο δεν έχουμε καλό τουρισμό κι επίσης δεν έχουμε μειώσεις των καταθέσεων ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στα νοικοκυριά κι επιτυγχάνει η οικονομία το 8%. Στο δεύτερο επίσης, βλέπουμε τα ίδια πράγματα όσον αφορά τις καταθέσεις – έχουμε δηλαδή από 38 στα 40 και δισ. καταθέσεις για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο και πολύ καλά ποσοστά από τα 134 κάτι δισ. στα 137 και. Άρα η ιδέα ότι οι πολίτες ξοδεύουν επειδή τους έχουν δοθεί χρήματα δεν προκύπτει από τα στοιχεία σε κάποιο βαθμό. Επίσης, ο τουρισμός δεν είναι στο δεύτερο τρίμηνο στα καλύτερά του και είναι χαμηλότερος του ’19. Επομένως πραγματικά έχουμε ένα φαινόμενο υψηλού πληθωρισμού, υψηλής ανάπτυξης το οποίο διαρκεί» ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως είπε το πληθωριστικό σοκ μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη απότομα αλλά αυτό είναι κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα συμβεί ούτε το τρίτο τρίμηνο από τα στοιχεία που υπάρχουν. Σε ερώτηση για το πόσο καιρό εκτιμά ότι θα πηγαίνουν μαζί υψηλός πληθωρισμός και ανάπτυξη ο κ. Πελαγίδης απάντησε ότι φαίνεται ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει αυξηθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, δηλαδή τα χρήματα αλλάζουν χέρια πολύ γρήγορα. Επίσης, οι καταναλωτές αναμένοντας τιμές ψηλές, βλέποντας ότι οι τιμές είναι ψηλές κι έχει εμπεδωθεί ο πληθωρισμός παντού, επισπεύδουν τις δαπάνες τους έτσι ώστε να αγοράσουν τα αγαθά γιατί πιστεύουν ότι αύριο μπορεί να ακριβύνουν περισσότερο. Άρα υψηλές τιμές ζητούν περισσότερο χρήμα. Οι πολίτες ζητούν περισσότερο χρήμα, ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνεται επίσης. Άρα είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτή τη διαδικασία».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε στην Ευρώπη ανάπτυξη κατά μέσο όρο 4 και στην Ελλάδα 8, αυτό έχει μια σημασία γιατί φαίνεται χώρες σαν την Ελλάδα όπως η Κροατία που έχει πολύ τουρισμό συγκροτούν αυτό που λέμε τον μεσογειακό εξαιρετισμό, δηλαδή η προηγούμενη αδυναμία τους ότι δεν έχουν πολλή βιομηχανία που είναι πολύ ενεργοβόρα τις δημιουργεί αυτή τη στιγμή ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το κόστος της ενέργειας που είναι πολύ βασικό και για τις τιμές και την ανταγωνιστικότητά τους».
«Αναμένω (σχετικά με την ανάπτυξη) για το τρίτο τρίμηνο μια ανάλογη επίδοση και στο τέταρτο μια επίδοση που θα επιτρέψει την οικονομία να βρεθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ» επισήμανε ο υποδιοικητής της ΤτΕ ενώ ερωτηθείς αν μιλάμε για ποσοστό κοντά στο 5% ο κ. Πελαγίδης απάντησε «βέβαια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr