Το γράφημα των FT αποτυπώνει με σαφήνεια τα χρήματα που διέθεσε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2002 για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύουν οι FT, η Ελλάδα έχει διαθέσει ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ της, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια με αποτέλεσμα οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος να είναι οι χαμηλότερες, πλην της Ουγγαρίας η οποία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, λαμβάνοντας ρωσικό φυσικό αέριο.
Στο φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά στην Ολλανδία πληρώνουν το υψηλότερο κόστος και ακολουθεί η Γερμανία. Και οι δύο χώρες εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες.
Η Ολλανδία έχει επίσης κλείσει σε μεγάλο βαθμό το κοίτασμα αερίου του Γκρόνινγκεν, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Ευρώπης, επειδή η εξάντλησή του προκαλούσε σεισμούς στην πόλη.
Η Ουγγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος οικιακού αερίου με μεγάλο περιθώριο. Κι αυτό διότι παρά την κριτική από άλλα μέλη της ΕΕ για τη σχέση της με τη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει συμφωνήσει σε μια σειρά συμφωνιών με τη Ρωσία για να διασφαλίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr