Με την απότομη άνοδο του πληθωρισμού, άρα και την αύξηση του κόστους ζωής, οι καταναλωτές αισθάνονται οικονομική πίεση η οποία συμπεριλαμβάνει βασικά είδη διαβίωσης και τη διατροφή.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι το βόειο κρέας και το κόκκινο κρέας έχουν σήμερα καλές τιμές έχουν πλέον μειωθεί σε μόλις 10% και 6% αντίστοιχα.
Οι υψηλές τιμές επηρεάζουν, σύμφωνα με το euromeatnews.com, τα είδη κρέατος για ψήσιμο όπως οι μπριζόλες, όπου εκεί φαίνεται να μειώνεται η ζήτησή τους αισθητά. Οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν οικονομικότερες επιλογές, όπως είναι ο κιμάς και βεβαίως να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τα λαχανικά.
Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας (AHDB) δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα ποσοστά καταναλωτών που θεωρούν τον κιμά ως ακριβό (αύξηση από 11% σε 19% τους τελευταίους 12 μήνες).
Η ζήτηση για περικοπές του επόμενου τριμήνου είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ενδέχεται να βάλουν φρένο στην ανάκαμψη των υπηρεσιών εστίασης. Σύμφωνα με μετρήσεις, το 36% σχεδιάζει να φάει έξω λιγότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Το 77% αυτών δηλώνουν ότι πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων.
Οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση συγκρίνονται τώρα με το 2021, όπου σημειώθηκε μια περίοδος περιορισμών λόγω της πανδημίας όπου το φαγητό στο σπίτι ήταν πάνω από τον μέσο όρο. Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει κάμψη στις λιανικές πωλήσεις κρέατος και άλλων προϊόντων από πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές έχουν επίσης επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως το αρνί, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ώστε να στηρίξουν τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το κρέας θεωρείται ευρέως από τους καταναλωτές ως βασικό και απαραίτητο μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής, αφού παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως τη βιταμίνη Β12 την οποία τα φυτικά τρόφιμα από μόνα τους δεν την περιλαμβάνουν.
Οι καταναλωτές, από τη μεριά τους, ίσως να χρειαστεί να επανεξετάσουν μερικούς από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους «ανακύκλωσης» του κρέατος. Δηλαδή να επιχειρήσουν τον δημιουργικό τρόπο μαγειρέματος που έκαναν οι παλιότερες γενιές, ώστε να διασφαλιστεί ικανοποιητική ποσότητά του μέσα στο νοικοκυριό, αλλά να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν και η σπατάλη του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr