Πρόκειται για την «εκτίναξη» των τιμών που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής και των μισθών, με τον κίνδυνο της φτώχειας να χτυπά την «πόρτα» ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS κατέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν σε 45 χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- συνδυάζοντας δέκα μελλοντικές μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της UBS, αυξημένες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, μειωμένοι είναι οι κίνδυνοι για την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ινδία. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω χώρες, η UBS διαπιστώνει πως οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις είναι πιο έντονες στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που παραμείνουν υψηλές οι τιμές των τροφίμων ή εάν τεθεί σε υψηλό κίνδυνο η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Πάντως, το βασικό σενάριο της επενδυτικής τράπεζας είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξο, καθώς σύμφωνα με αυτό δεν προβλέπεται στασιμοπληθωρισμός σε καμία περίπτωση. Εκτιμάται, επίσης, πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 5,7% στην Ευρωζώνη και στο 4,8% στις ΗΠΑ. Παρόλο, δηλαδή, που οι δείκτες του στασιμοπληθωρισμού μοιάζουν υψηλοί σήμερα, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο.
Ενδεικτικές της αισιοδοξίας της UBS είναι και οι προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς ο δείκτης τον οποίο έχει καταρτίσει ο οίκος δείχνει ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στη χώρα μας είναι χαμηλός.
Στο ίδιο μήκος κύματος, για τις ΗΠΑ εκτιμά πως ο πληθωρισμός έφτασε στο peak του, άρα ο δείκτης πίεσης στασιμοπληθωρισμού αναμένεται να υποχωρήσει στο εγγύς μέλλον. Αναφορικά με την Ευρώπη, η UBS «βλέπει» κορύφωση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο του 2022.
Σε προηγούμενες εκτιμήσεις του, ο οίκος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωνόταν πιάσει «ταβάνι» στο 8% τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για προσωρινό πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τους φόρους στα καύσιμα, προσθέτει η UBS.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr