Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, τα επίπεδα της ελληνικής ανάπτυξης είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, από την Ευρωζώνη ο οίκος εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν σε 30,5 δισ. ευρώ ή στο 16,6% του ΑΕΠ (το υψηλότερο μεταξύ των χωρών) για την Ελλάδα και έχουν ήδη εκταμιευτεί 3,96 δισ. ευρώ που είναι στην πρώτη τριάδα ως ποσοστό μετά την Κροατία και Βουλγαρία.
Παράλληλα, οι ελληνικές μετοχές τοποθετούνται στις πιο ελκυστικές στο χάρτη των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων. Σύμφωνα με την JP Morgan, η φθηνότερη αγορά παραμένει η ιταλική στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα διαμορφώνεται σχεδόν στα ίδια με το μέσο ευρωπαϊκό όρο και discount μόλις 7% και οι μερισματικές αποδόσεις είναι πλέον μικρότερες συγκρινόμενες με τους μέσους όρους. Ο δείκτης MSCI Greece διαμορφώνεται σε παρόμοια επίπεδα έναντι των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων.
Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) για τον δείκτη MSCI Greece, ο οποίος αφορά αποκλειστικά μερικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά αποτελεί «καθρέπτη» της αγοράς για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, είναι στις 13,4 φορές για φέτος και είναι πιο υψηλά πλέον από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στις 12,9 φορές ή με premium 6%.
Βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων της IBES, ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 13,4 φορές, καθιστώντας την ελληνική αγορά πολύ λιγότερο «ελκυστική» σε σχέση με την Ευρώπη και συγκριτικά με προηγούμενα δεδομένα. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, η JP Morgan προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών (EPS) το 2022 θα είναι αρνητικός στο -22%, πριν επιστρέψει σε θετικά επίπεδα το 2023 και στο 16% και στο 18% το 2024.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr