Παράλληλα, η DBRS περιμένει ανεργία στο 13,5% φέτος (μειωμένη κατά 1,1% σε σύγκριση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου) και στο 13,1% για το 2023 (μείωση 0,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο).
Στη νέα της έκθεση, η DBRS μειώνει «μέτρια» -όπως αναφέρει- τις προβλέψεις της για τις περισσότερες οικονομίες, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου τριμήνου. «Αναμένουμε επιπλέον επιδείνωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2022, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές παγκόσμιες αγορές, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η γεωργία, τα λιπάσματα και τα μέταλλα.
Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές για πραγματική ανάπτυξη. Ο πόλεμος και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης έχουν δημιουργήσει πρόσθετες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να αυξηθεί παράλληλα με τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.
Κι ενώ η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο, αυτή η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει και να παρατείνει τις εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Σε αυτό το σημείο, η DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, που ενδέχεται να δημιουργηθούν, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Εν τω μεταξύ, η πανδημία φαίνεται να έχει περάσει σε μια νέα φάση, με πολλές χώρες να συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους, ενώ άλλες (ιδιαίτερα η Κίνα) συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων με αυστηρά αλλά στοχευμένα τοπικά lockdown.
«Με τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, τις προηγμένες οικονομίες σε φάση ανάκαμψης και την πιθανότητα πρόσθετων κλυδωνισμών στην προσφορά, βλέπουμε μια σειρά από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης. Αν και οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων παραμένουν ασαφείς, από την άποψη της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θεωρούμε ότι οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτές τις “καταιγίδες”», αναφέρει στο report της η DBRS.
Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αντίκτυπο στις μακροοικονομικές προβλέψεις, ιδιαίτερα στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εάν δεν επιλυθεί άμεσα η σύγκρουση, τότε γίνεται πιο πιθανή μία περαιτέρω επιδείνωση, ιδιαίτερα εάν οι χώρες της G7 επιδιώξουν να ασκήσουν πρόσθετη οικονομική και χρηματοπιστωτική πίεση στη Ρωσία.
Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων των τελευταίων εβδομάδων ήταν σχετικά μέτριες και αναφέρουν ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι διαχειρίσιμος, ακόμη και σε χώρες που εξαρτώνται από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η DBRS προειδοποιεί ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης θα μπορούσαν να ενταθούν με διάφορους τρόπους, όπως:
- μία σημαντική και παρατεταμένη μείωση των ροών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες
- κι άλλες καταστροφές εντός της Ουκρανίας που θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλης κλίμακας ροές προσφύγων, εκτεταμένες στρατιωτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και αυξημένες εντάσεις σε χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή την Ουκρανία.
- οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις επεκτείνονται σε επιπλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της Κίνας
- διεύρυνση της στρατιωτικής σύγκρουσης όπου θα συμπεριληφθούν χώρες της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ
- κλιμάκωση άλλων περιφερειακών συγκρούσεων (π.χ. στη Μέση Ανατολή ή την Ασία), καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη προς όφελός τους
Οι επιπτώσεις οποιασδήποτε από αυτές τις πιθανές εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν πλήρως, αλλά ενδέχεται να επιφέρουν πρόσθετες αρνητικές συνέπειες για τις παγκόσμιες προοπτικές και για τις αξιολογήσεις των κρατών.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr