Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ αποφάσισε τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020, σε τρεις φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.
Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σημειώνει πως επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται ως επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρότι δεν εκπληρούν τις μίνιμουμ απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του ευρωσυστήματος, αλλά ευθυγραμμίζοναι με άλλα εφαρμόσιμα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αυτό θα συμβαίνει τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).
Τα βήματα
Πρώτο βήμα: Από τις 8 Ιουλίου 2022 μειώνεται στο μισό η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Δεύτερον, δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια. Τρίτον, θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020.
Δεύτερο βήμα: Τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής που υπήρχε προ του πανδημικού κινδύνου, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Τρίτο βήμα: Το Μάρτιο του 2024 η ΕΚΤ θα απομακρύνει όλα τα μέτρα χαλάρωσης λόγω τη πανδημίας που είχαν τεθεί όσον αφορά στους τίτλους που κατατίθενται ως εχέγγυα για χρηματοδότηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr