Ήδη βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, παραγωγοί με μεγάλη έκθεση στις ΑΠΕ θεωρούν ότι η ανακοίνωση δεν αφορά την “πράσινη ενέργεια” καθώς τα όποια κέρδη, όπως αναφέρουν, πηγαίνουν στον ΔΑΠΕΕΠ, ενώ και η ΔΕΗ έχει στείλει το μήνυμα με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του CEO Γιώργου Στάσση, όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ότι η κερδοφορία έχει πάει όλη σε εκπτώσεις και επιδοτήσεις των πελατών της.
Στο φόντο αυτό η ΡΑΕ, που ήδη παρακολουθεί στενά την αγορά και τις κινήσεις των καθετοποιημένων προμηθευτών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αναμένεται με μια σειρά από εργαλεία να σταθμίσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και τη διαφορά με την καμπύλη τιμής που κάθε πάροχος έχει διασφαλίσει όλο αυτό το διάστημα στην χονδρεμπορική αγορά.
Για τις μεν ΑΠΕ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και να αφαιρεθεί βέβαια η συνεισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στη συνέχεια οδεύει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου προέρχονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) είναι μεγαλύτερη από τις εγγυημένες τιμές που έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, τότε η διαφορά πηγαίνει άμεσα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Με βάση , δε, εκτιμήσεις τα κέρδη των ΑΠΕ για την περίοδο Αυγούστου 2021-Ιανουαρίου 2022 εκτιμώνται στα 800 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τις μονάδες παραγωγής λιγνίτη, αερίου ή τα υδροηλεκτρικά, (έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους) θα μετρηθεί το Σταθμισμένο Κόστος Ενέργειας κάθε μιας δομής, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (ρύποι, τιμές αερίου κτλ) και παράλληλα με την αντιπαραβολή με την τιμή εκκαθάρισης όπως έχει καταγραφεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα συναχθεί το εάν υπάρχει σημαντικό κέρδος. Βέβαια θα πρέπει στην συνέχεια να εξεταστεί η πολιτική εκπτώσεων του κάθε προμηθευτή ώστε να φανεί τι μένει τελικά ως “ουρανοκατέβατο” κέρδος.
Βέβαια το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών και θα φανεί το τι γίνεται ώστε να διασταυρωθεί και η όποια εκτίμηση που ήδη έχει ζητηθεί να κάνει η ΡΑΕ και να φανεί αν όντως τελικά υπάρχουν νέοι ¨κουμπαράδες" για να αντληθούν δημόσια έσοδα, κάτι που πολλοί στην αγορά αμφισβητούν.
Στη συνέχεια αναμένεται και στη βάση βέβαια των ευρωπαϊκών αποφάσεων να προωθηθούν οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που βέβαια αφορούν και το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο, το Υπ. Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr