Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε επίσημα ότι τα κρυπτονομίσματα «χρησιμοποιούνται τη στιγμή που μιλάμε ως ένας τρόπος προσπάθειας παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά της Ρωσίας».
Το επιχείρημά της βασίζεται στην κίνηση της μετατροπής ρουβλίων σε κρυπτονομίσματα και stablecoins, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει ίσως από το 2021».
Τον περασμένο μήνα, ο όγκος συναλλαγών μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του Tether εκτινάχθηκε, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 2% των παγκόσμιων συναλλαγών του περιουσιακού στοιχείου.
Οι αυξανόμενοι όγκοι συναλλαγών πιστεύεται ότι ήταν εν αναμονή των κυρώσεων που θα επέβαλαν οι δυτικές δυνάμεις στη Ρωσία, δίνοντας έτσι έρεισμα σε όσους βλέπουν τα κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα επανέλαβε τις ανησυχίες της Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων αποτελεί «παραθυράκι».
«Ο κίνδυνος κατάχρησης κρυπτονομισμάτων για την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι αυτές οι αγορές πρέπει να υποχρεωθούν να συμμορφώνονται με τα αυστηρότερα πλαίσια», είπε.
Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, οι οποίοι ζήτησαν από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να επιβάλουν μια γενική απαγόρευση για τους Ρώσους χρήστες.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημιούργησε task force για την επιβολή κυρώσεων, ενώ η Coinbase ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε 25.000 ρωσικά πορτοφόλια για ύποπτη δραστηριότητα.
Μπορούν να παρακαμφθούν όντως οι κυρώσεις;
Παρόλα αυτά, γνώστες της αγοράς κρυπτονομισμάτων αμφισβητούν αυτές τις απόψεις. «Δεν μπορείς να γυρίσεις τον διακόπτη εν μία νυκτί και να τρέξεις μια οικονομία χώρας της G20 με κρυπτονομίσματα. Απλώς δεν υπάρχει τόση ρευστότητα», εξήγησε ο Μάικλ Μόζιερ, αναπληρωτής διευθυντής και υπεύθυνος ψηφιακής καινοτομίας του Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN).
Η Binance και άλλα χρηματιστήρια έχουν ανακοινώσει ότι οι κάρτες που εκδίδονται από τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν θα γίνουν δεκτές, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει μια κίνηση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.
Ο Τζόναθαν Λέβιν, ο συνιδρυτής της Chainalysis, είπε ότι η εταιρεία του «δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ή ο Πούτιν χρησιμοποιούν συστηματικά κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις».
«Είμαι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλους τους αριθμούς, ξέρω πώς συμβαίνει αυτό και είναι αδύνατο, φυσικά αδύνατο, να μεταφερθούν μεγάλα χρηματικά ποσά με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Μάικλ Τσομπανιάν, πρόεδρος του Blockchain Association of Ukraine.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr