Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια εμφάνισε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).
Τα νέα που βέβαια θα αφορούν τον περασμένο μήνα, δεν ενσωματώνουν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, όπου το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα άλλα βασικά είδη έχουν... εκτοξευθεί. Ήδη, στις πρώτες 10 μέρες του Μάρτη η μέση τιμή στη χονδρεμπορική ρεύματος διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 322 ευρώ/MWh όταν όλος ο Φεβρουάριος έκλεισε με μέση τιμή στα 211,71 ευρώ/MWh.
Επίσης η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχτεί πάνω από τα 2 ευρώ με την ελπίδα να εναποτίθεται στην αποκλιμάκωση της τιμής διεθνώς και σε ενδεχόμενη μείωση φόρων για να επανέλθει σε κάποια ανεκτά επίπεδα. Πάντως εάν δεν συνεχιστεί η χθεσινή πτώση και το ράλι επανακαμψει, η τιμή προβλέπεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες ακόμα και τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Την ανιούσα, επίσης, έχουν πάρει βασικά αγαθά, όπως το σιτάρι και τα άλευρα. Μάλιστα με βάση διεθνείς αναλυτές, η τιμή έχει αυξηθεί κατά 68%, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η άνοδος ήταν στο 48%. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008 στο επίπεδο των 400 ευρώ/ τόνος. Μάλιστα όπως τόνισε το πρωί της Πέμπτης στον Τ/Σ Open ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών της Ελλάδος κ. Μιχ. Μούσιος ήδη οι φούρνοι παρέλαβαν άλευρα με αυξήσεις 40%. Ουσιαστικά εκτιμάται ως πιθανή μια περαιτέρω άνοδος των τιμών στο ψωμί, λόγω τόσο της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους όσο και των τιμών των αλεύρων, με το ποσοστό ανόδου να εκτιμάται ακόμη και στο 10%, που θα προστεθεί, βέβαια, σε μια συντελεσμένη αύξηση των προηγούμενων μηνών, άνω του 10%.
Και βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και το ζήτημα των αποθεμάτων στους μύλους καθώς η Ουκρανική αγορά έχει “κλειδώσει” ενώ κι άλλες χώρες θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές. Με βάση πληροφορίες οι μύλοι της χώρας έχουν αποθέματα για 50-60 μέρες κι αναζητούν εναλλακτικές αγορές, όπως ο Καναδάς όπου όμως οι τιμές είναι άνω των 500 ευρώ/τόνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανοιξιάτικης σποράς και παραγωγής, αλλά και σε έκρηξη τινών.
Πού έρχονται ανατιμήσεις
Επίσης, με βάση πληροφορίες από την αγορά, αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου σειρά ανατιμήσεων, σε μια σειρά από άλλα βασικά αγαθά, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%. Ειδικότερα στη λίστα με τις επικείμενες αυξήσεις είναι προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές με αύξηση έως 30%, τα χαρτικά με αύξηση έως 26%, τα απορρυπαντικά με αύξηση έως 11% και τα δημητριακά με αύξηση έως 8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr