Στο θετικό σενάριο με μικρές επιπτώσεις στην οικονομία, ο οίκος δίνει μόνο 15% πιθανότητες και δεν εξετάζεται.
Σε όλα τα σενάρια, οι οικονομίες της Ευρώπης είναι εκείνες που έχουν τα περισσότερα να χάσουν, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σενάριο 1: Γρήγορη επίλυση (πιθανότητα 55%)
Στο πρώτο σενάριο της Moody’s της ταχείας επίλυσης οι πιθανότητες που δίνει η Moody’s είναι 55% και προβλέπει μια εκεχειρία να επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ήπια με το Brent να φτάνει τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζεται περισσότερο, φθάνοντας τα 35 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, με την Ευρώπη να φέρει το κύριο βάρος. Ο πληθωρισμός συμπιέζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και το καταναλωτικό κλίμα εξασθενεί, οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σενάριο 2: Μακροχρόνια σύγκρουση (πιθανότητα 30%)
Στο δεύτερο σενάριο, εάν η ρωσική εισβολή λάβει τη μορφή μία παρατεταμένης σύγκρουσης, εκδοχή στην οποία δίνονται πιθανότητες 30%, τότε η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία θα πυροδοτήσει ισχυρή απάντηση με τη μορφή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αντίποινα της Ρωσίας με μείωση προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αργού Brent εκτοξεύεται στα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου φτάνουν τα 50 δολ. ανά εκατομμύριο BTU.
Επίσης οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από το ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα risk assets διορθώνουν απότομα και το δολάριο ΗΠΑ επωφελείται από τις ροές.
Η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επιλυθεί σε αυτό το σενάριο και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τελικά διαμορφώνονται σε μια νέα ισορροπία σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr