Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, παρουσιάζουν άνοδο κοντά στο 5%, με το τελευταίο, μάλιστα, να πλησιάζει στην αρχή της ημέρας τα 105 δολάρια, πριν υποχωρήσει. Και τα δύο συμβόλαια ξεπέρασαν τα 100 δολάρια την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η αρχική άνοδος αποδείχθηκε σχετικά βραχύβια, αφού ο πρώτος γύρος κυρώσεων του Λευκού Οίκου δεν στόχευε το ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, υπήρξε μια «αξιοσημείωτη κλιμάκωση» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αυτό επανέφερε την αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο του Rapidan Energy Group. Σε αυτό συντελούν η απόφαση να αφαιρεθούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, να επιβληθούν μέτρα στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που την εμποδίζουν να αναπτύξει τα αποθέματά της και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να θέτει τις πυρηνικές του δυνάμεις αποτροπής σε υψηλό συναγερμό.
«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα 110 δολάρια ή στα 115 δολάρια το βαρέλι προτού οι τιμές υποχωρήσουν», είπε στο CNBC.
Η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά στην Ευρώπη. Ενώ ο τελευταίος γύρος κυρώσεων δεν στοχεύει άμεσα την ενέργεια, οι ειδικοί λένε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις.
«Οι διάφορες τραπεζικές κυρώσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πραγματοποίηση ρωσικών πωλήσεων πετρελαίου τώρα», εξήγησε ο Τζον Κίλνταφ, συνεργάτης της Again Capital. «Οι περισσότερες τράπεζες δεν θα παράσχουν βασική χρηματοδότηση, λόγω του κινδύνου να προσκρούσουν σε κυρώσεις», επεσήμανε.
Επίσης, ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να προβεί σε αντίποινα, κλείνοντας τη στρόφιγγα, κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει.
Ακόμα, ο ΟΠΕΚ+, μεταξύ των χωρών του οποίου είναι και η Ρωσία, συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για να καθορίσει την πολιτική παραγωγής του ομίλου για τον Απρίλιο. Η πετρελαϊκή συμμαχία αυξάνει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου φέτος κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,1 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο σε έκθεση της τεχνικής επιτροπής που αποκάλυψε το Reuters την Κυριακή.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 4,75% στα 95,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 4,78% στα 98,62 δολάρια το βαρέλι.
Αύξηση 1,92% καταγράφει και το φυσικό αέριο.
Άνοδο 1,09% καταγράφει και ο χρυσός που παραμένει πάνω από τα 1.900 (1.907,90) δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε ανέβει και 2,2%. Το ασήμι κερδίζει 0,58% στα 24,445 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός ενισχύεται 0,62% στα 4,5128 δολάριο η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,59% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,12 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,07% στο 1,3396 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,49% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8361 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr