Άλλωστε η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ. με τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν κυρίως ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη ,μέλι, άλευρα από την Ουκρανία. Ειδικά η μεγάλη έκθεση της ΕΕ και της χώρας μας σε μεγάλες ουκρανικές εισαγωγές καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές σε χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία και γενικότερα στην κτηνοτροφία, αναμένεται να εντείνουν την αρρυθμία που υπάρχει στις τιμές τελικών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από την ΕΕ όπως π.χ χοιρινού και βόειου κρέατος, αλεύρων, ζυμαρικών και άλλων τροφίμων.
Πλήγμα στην ανάπτυξη
Η ακρίβεια έτσι και βέβαια η πληθωριστική πίεση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών λόγω αύξησης των διεθνών τιμών κυρίως στα καύσιμα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις οι θεσμοί επισημαίνουν ότι “οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί” εστιάζοντας στην πανδημία και την ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων. «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν αυξημένοι» αναφέρουν και προσθέτουν: “Η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου ύψους της” αναφέρουν οι θεσμοί σε σχέση με τα ενεργειακά στην έκθεσή τους τονίζοντας ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση.
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση αναζητά τη σωστή μεθοδολογία ώστε αφενός να αποφύγει δημοσιονομικούς κινδύνους κι αφετέρου να στήσει επαρκή αναχώματα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Βέβαια, μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας είναι προφανές ότι όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι καθώς η εξέλιξη της Ουκρανικής κρίσης τινάζει στον αέρα όλους τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ. Δεν είναι τυχαία η αναφορά χτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Ρουμανία. “Βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας” σημείωσε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε:
“Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” είπε ο Πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr