«Η Ελλάδα ήταν από τις δύο πρώτες χώρες που πήρε μέτρα στήριξης τους. Η χώρα μας ήταν η μοναδική στην ΕΕ που δημιούργησε το ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ στηρίζεται η ελληνική κοινωνία. Έχουν δοθεί μέχρι τον Ιανουάριο 1,7 δισ. επιπλέον και μέχρι τον Φεβρουάριο θα φθάσουν στα δύο δισ. τα περισσότερα αναλογικά, για να στηριχθούν τα νοικοκυριά» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Υπενθυμίζεται καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Ιανουάριο έκλεισε λίγο χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου, στα 227,30 ευρώ/MWh έναντι 235,38 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο και υπάρχει δέσμευση για μια διατήρηση του επιπέδου ποσοστιαίων ενισχύσεων στα επίπεδα Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι για τον Ιανουάριο, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτήθηκε το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτήθηκε το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχούσε, έτσι, σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh για τον Ιανουάριο. Ενώ τον Δεκέμβριο η επιδότηση σε μέσες τιμές ανήλθε στα 49,5 ευρώ λόγω και των τότε έτι περαιτέρω ανεβασμένων τιμών στη χονδρική.
Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ήταν 180 ευρώ/MWh, δηλαδή απορροφήθηκε το 90% της αύξησης. H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχούσε σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.
Φυσικό αέριο
«Τον Ιανουάριο πάνω από 150.000 νοικοκυρά και πάνω από 130.000 επιχειρήσεις στηρίξαμε με επιδοτήσεις. Δώσαμε στους αγρότες 50 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε αναδρομικά το 80% της επιβάρυνσης που είχαν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Πάνω από 150.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν εξασφαλίζοντας μείωση της ενέργειας μέσα από το ισχυρό πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για την αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr