Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί ικανοποιητικό περιθώριο σε όσους φορολογούμενους δεν προλάβουν να το κάνουν μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε χορηγηθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου ενώ φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Βέβαια, η καθυστέρηση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται τον διπλασιασμό τους.
Επιπλέον, όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά χρήματα σαν πρόστιμο.
myCAR
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022 που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.
Πρακτικά, σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.
Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώνουν το τίμημα των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.
Πώς γίνεται η πληρωμή
Οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση του barcode για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω τράπεζας ή το QR code για να πληρώσουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:
Ειδικότερα, στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:
- πληροφορίες για τα οχήματά τους,
- τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,
- τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
- να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος
- πιθανή οφειλή για τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους 2016.
Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:
- να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
- να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
- να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Κατάθεση πινακίδων
Εντός της παράτασης συγκαταλέγεται και η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.
Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία.
Στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας ηλεκτρονικά μπορεί να απαλλαγεί από την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας εκπνέει μαζί με την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022.
Συνεπώς, σε περίπτωση που δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022 τότε αυτομάτως προκύπτει ισχύς και για την κατάθεση πινακίδων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται η κατάθεσή τους στην Εφορία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, αν το όχημα κυκλοφορεί ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας με τις πινακίδες πάνω του, τότε, εκτός των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr