Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe. Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση της «φωνής» όσων επιδιώκουν και για το 2022 μια χαλαρή δημοσιονομική διαδικασία. Άλλωστε το έλλειμμα που καταγράφει η χώρα και υπερβαίνει προς ώρας τα 9 δισεκ ευρώ καθιστά την οποιαδήποτε σκέψη για «στενό δημοσιονομικό κορσέ» το 2022, απαγορευτική και υψηλού πολιτικού ρίσκου. Γιαυτό και η Αθήνα θεωρεί ότι η επαναφορά στη δημοσιονομική ορθοδοξία από το2023 θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα καθώς άλλωστε η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και ο πληθωρισμός επηρεάζουν την πορεία ανάκαμψης. Ήδη, δε, οι πιέσεις λόγω της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι μεγάλη και τα αιτήματα για την επέκταση των μέτρων στήριξης είναι διαρκή. Υπενθυμίζεται ότι αύξηση της τάξης του 18% καταγράφηκε το μήνα Νοέμβριο στη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, καθώς με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς ρεύματος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Βέβαια οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά και την πλήρη ενεργοποίηση της Γερμανίας στο «ευρωπαϊκό παιχνίδι», ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι οι αναφορές του νέου Καγλελαρίου Ολαφ Σόλτς περί μιας αναπτυξιακής ανάγνωσης του Συμφώνου Σταθερότητας αφήνει περιθώρια για τη συνέχιση ευέλικτων πολιτικών.
Τα ομόλογα και δόση
Επίσης από την Ελληνική πλευρά το θέμα της συνέχισης του προγράμματος παροχής ρευστότητας είναι ψηλά στην ατζέντα, όπως και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της μεταμνημονιακής αξιολόγησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που οδηγεί σε άμεση πρόσβαση στις αγορές.
Έτσι, στις Βρυξέλλες,, ο Υπουργός Οικονομικών θα αναδείξει στη συνεδρίαση του Eurogroup τη θετική 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Όπως αναμένεται, από το Eurogroup θα δοθεί «πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης των 765 εκατ. ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Πάντως, εκτιμάται, ότι θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα με τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη, στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, επί τη βάσει των Προσχεδίων Προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το 1ο εξάμηνο του 2022.
Μετά τη συνεδρίαση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ειδική οικογενειακή φωτογραφία, ενόψει της συμπλήρωσης – την 1η Ιανουαρίου 2022 – 20 χρόνων από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ.
Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος του Eurogroup στους Υπουργούς Οικονομικών, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου έτους.
Η συνεδρίαση του Ecofin
Αύριο, Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ανακοινώσεις για το ΑΕΠ
Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ουσιαστικά θα δώσουν και στίγμα για το τελικό ποσοστό του έτους, καθώς στο τρίτο τρίμηνο ενσωματώνεται σε μεγάλο ποσοστό ο «βασικός τουριστικός πυρήνας» του έτους. Γιαυτό, άλλωστε υπάρχει αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, θα ανοίξει δρόμος για μια ακόμη επί τα βελτίω αναθεώρηση του ποσοστού της ανάπτυξης για φέτος, που τώρα είναι στο 6,9%. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021, αν και βέβαια τελική εικόνα θα υπάρξει με τις ανακοινώσεις και για το τέταρτο τρίμηνο, όπου θα αποτυπωθεί και το πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επηρέασαν τα τελικά νούμερα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr