Αναλυτικά με βάση τις τιμές ενέργειας βαθαίνει το χάσμα με το βορρά της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα η Γερμανία καταγράφει μέση χονδρεμπορική τιμή της στα 91 ευρώ τη μεγαβατώρα, που είναι η η χαμηλότερη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο καταγράφεται περαιτέρω αύξηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στα 228,87 ευρώ/ MWh, από 198,34 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ, που οφείλεται και στις τιμές τόσο του φυσικού αερίου (95 ευρώ/MWh χθες στο διεθνές hub TTF της Ολλανδίας) όσο και των ρύπων (75 ευρώ/τόνος στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων).
Ανησυχεί η ελληνική παραγωγική βάση
Στο φόντο αυτό ήδη η βιομηχανία και συνολικά φορείς του παραγωγικού ιστού της χώρας, από κάθε κλάδο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του επενδυτικού συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο Reinventing Greece through investments in innovation, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών ενέργειας: «Εδώ και χρόνια οι τιμές της ενέργειας αποτελούσαν αγκάθι, τώρα όμως έχουμε φτάσει σε μια ακραία έκφανση, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι καλώς η κυβέρνηση έσκυψε στα θέματα των νοικοκυριών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να μείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών που ανταγωνιζόμαστε» τόνισε συγκεκριμένα.Ο, δε, ίδιος ανέφερε ότι δε θα πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που θα προστατεύει όλους τους καταναλωτές.
Μιλώντας, επίσης, σε σχετική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, τόνισε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40 % ανάλογα με τον κλάδο.
Βαρύ κόστος
«Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνουμε ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ το μήνα. Δαπάνη που αφορά όλες τις βιομηχανίες της μέσης τάσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Κοντολέων.
«Δεν μπορούμε ούτε να μετακυλίσουμε το κόστος αλλά ούτε και να το απορροφήσουμε. Αν το περάσουμε στην κατανάλωση θα χάσουμε σημαντικά μερίδια αγοράς και ιδίως στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.
Επίσης έκανε λόγο για μια κρίση που θα κρατήσει για καιρό σημειώνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση οι τιμές θα αποκλιμακωθούν τον Απρίλιο χωρίς να αποκλείεται νέα άνοδος στη συνέχεια. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία είναι δυσμενέστερες επειδή όπως είπε δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην χονδρική αγορά σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης.
Το χάσμα
«Στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει πληθώρα πηγών ηλεκτροπαραγωγής. Υπάρχουν τα πυρηνικά εργοστάσια, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι μονάδες φυσικού αερίου και άρα λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Δίνεται η δυνατότητα της σύναψης διμερών συμβολαίων ενέργειας ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές όπως επίσης και η ευχέρεια αντιστάθμισης κινδύνου (hedging)» σημείωσε αναφέροντας ότι τέτοιες διέξοδοι δεν προβλέπονται στην Ελλάδα «Οι μονάδες φυσικού αερίου εντάσσονται όλες στο σύστημα και έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αντιστάθμισης καθώς δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ενέργειας» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να αποκτήσουν πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου TAP: «Έχουμε την πληροφορία ότι το αζέρικο αέριο είναι φθηνότερο. Και θέλουμε από το υπουργείο να μας στηρίξει για να αποκτήσουμε πρόσβαση».
Ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος Νίκος Κεραμίδας επεσήμανε την ανάγκη η ευρωπαϊκή πολιτική να μην είναι μονοδιάστατη ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τις επιπτώσεις στο κόστος, την επάρκεια ενέργειας και την αυτάρκεια της ευρωπαϊκής ένωσης σε βιομηχανικά προϊόντα. Όπως ανέφερε, με τις παρούσες συνθήκες η ευρωπαϊκή πολιτική επιδεινώνει την κλιματική κρίση καθώς η παραγωγή μεταφέρεται από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πολλαπλάσιες.
Ο πληθωρισμός
Την ίδια ώρα έντονα ανοδικά κινείται ο πληθωρισμός τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, απειλώντας την ανάκαμψη της ζήτησης, τα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και συνολικά την ανάκαμψη. Με βάση την Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης κινείται στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο, κάτι που αποδίδεται στην έκρηξη των τιμών ενέργειας και καυσίμων. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9%, εντείνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζ. Πάουελ, εκτίμησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν δείχνει πλέον παροδική και προανήγγειλε επίσπευση του τέλους των αγορών τίτλων.
Βέβαια στην Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ωστόσο αναβαίνει ταχύτατα, ενώ βέβαια η εκτόξευση κατά +35,6% στην ενέργεια δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο.
Αύξηση στον γενικό δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία
Στο μεταξύ νέα σημαντική αύξηση, της τάξης του 23,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 35,3%, και β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 20,1%. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,3% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr