Όταν ερευνάς τις διαφορετικές εφαρμογές ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, είναι δύσκολο να κάνεις μία άμεση σύγκριση στις χρεώσεις των εφαρμογών γιατί δεν υπάρχει αρκετή τυποποίηση στις πλατφόρμες. Μία εφαρμογή μπορεί να χρεώνει περισσότερο στις καταθέσεις χρημάτων αλλά να προσφέρει πιο φθηνές αναλήψεις. Μία άλλη μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει δωρεάν ανταλλαγές αλλά να έχει πολύ άσχημες ισοτιμίες.
Ακολουθούν μερικές από τις χρεώσεις των συγκεντρωμένων εφαρμογών. Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες, οι οποίες δεν έχουν κάποιον ενδιάμεσο, έχουν άλλη δομή στις χρεώσεις τους.
- Χρεώσεις καταθέσεων (deposit fees)
Κάποιες εφαρμογές προσφέρουν διάφορους τρόπους που μπορείς να καταθέσεις χρήματα. Αυτοί οι τρόποι μπορεί να είναι τραπεζικές μεταφορές, καταθέσεις από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μεταφορές PayPal. Είναι καλό να γνωρίζει κάποιος ότι συνήθως είναι δωρεάν να μεταφέρεις χρήματα απευθείας από την τράπεζά σου, ενώ οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες υπόκεινται σε μία χρέωση 2% με 5%. Μπορεί να πληρώσεις 2.5% ή περισσότερο αν καταθέσεις χρήματα μέσω PayPal.
Κάποιες φορές, αντί να καταθέσεις χρήματα για να τα ανταλλάξεις αργότερα, θα πρέπει να αγοράσεις απευθείας κρυπτονομίσματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει την χρέωση καταθέσεων και την χρέωση συναλλαγών, και γι’ αυτό, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πόσο έχεις χρεωθεί.
- Χρεώσεις συναλλαγών (trading fees)
Οι χρεώσεις συναλλαγών έχουν διάφορες μορφές και εξαρτώνται από το πόσο ξοδεύεις και από το εάν χρησιμοποιείς την λειτουργία μετατροπής ή το εργαλείο συναλλαγών (trading tool). Διάφορες εφαρμογές προσφέρουν μία εύκολη επιλογή μετατροπής για τους νέους επενδυτές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αυτή η επιλογή είναι ο πιο ακριβός τρόπος να αγοράσεις κρυπτονομίσματα.
Να είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις τι χρεώνεσαι ώστε να ξέρεις πως να μειώσεις αυτές τις χρεώσεις. Οι πιο γνωστές χρεώσεις συναλλαγών είναι:
- Σταθερή χρέωση: μία από τις μεγαλύτερες εφαρμογές έχει μία χρέωση $0.99 για συναλλαγές κάτω από $10 και μεγαλύτερη χρέωση για μεγαλύτερα ποσά.
- Ποσοστιαία χρέωση: αυτή η χρέωση είναι ένα ποσοστό της συνολικής συναλλαγής. Αυτή η χρέωση μπορεί να μειωθεί πληρώνοντας με το νόμισμα της πλατφόρμας και γίνεται συχνά μικρότερη όσο επενδύεις περισσότερο.
- Χαμηλότεροι δείκτες: κάποιες πλατφόρμες με χαμηλές χρεώσεις κρύβουν τις χρεώσεις τους. Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πόσα κρυπτονομίσματα παίρνεις για το κάθε ευρώ που επενδύεις. Μπορείς, επίσης, να συγκρίνεις το σύνολο με το τί θα έπαιρνες σε άλλες εφαρμογές
Τέλος, πρέπει να ξέρεις ότι κάποιες πλατφόρμες χρεώνουν έναν συνδυασμό από τις παραπάνω χρεώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μία ποσοστιαία χρέωση και μία σταθερή.
- Χρέωση ανάληψης (withdrawal fee)
Αν θες να αφήσεις τα αγαθά σου στην πλατφόρμα που τα αγόρασες, τότε θα έχεις μικρότερο θέμα με την χρέωση ανάληψης.
Μπορείς είτε να κάνεις ανάληψη σε παραδοσιακά παραστατικά χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό σου, τα οποία θα υπόκεινται λογικά, σε μία ποσοστιαία χρέωση. Μπορεί, επίσης, να θες να μεταφέρεις τα κρυπτονομίσματά σου σε μία άλλη πλατφόρμα ή στο πορτοφόλι κάποιου άλλου ανθρώπου.
Πολλοί κρύπτο-επενδυτές προτιμάνε να μην κρατάνε τα αγαθά τους στην πλατφόρμα που τα αγόρασαν γιατί πιστεύουν ότι αφήνοντάς τα εκεί, υπάρχει το ρίσκο να χακάρει κάποιος την εφαρμογή ή για κάποιο λόγο κάποιος να τους παγώσει τον λογαριασμό. Γι’ αυτό, κάποιοι προτιμάνε να μεταφέρουν τα κρυπτονομίσματά τους σε ένα πορτοφόλι που ελέγχουν.
Κάποιες πλατφόρμες, όπως η Gemini, προσφέρουν έναν περιορισμένο αριθμό δωρεάν αναλήψεων κάθε μήνα. Άλλες δεν σε χρεώνουν αν θες να κάνεις ανάληψη στο δικό τους εξωτερικό πορτοφόλι αλλά υποβάλλουν χρέωση για άλλα πορτοφόλια. Οι περισσότερες χρεώνουν ένα σταθερό ποσό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr