Συγκεκριμένα στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39 το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.
Σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.
Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με τον κ.Ζαούτη, όσο θα αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα μας, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα σε εμβολιασμένους αφού όπως εξήγησε το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών θα είναι και μεγαλύτερο. Σημείωσε ωστόσο ότι η 3η δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία.
Πάντως, πρέπει να τονισθεί ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον οποίο όσο διάστημα και να περάσει από την ημέρα εντοπισμού ενός κρούσματος εάν ο ασθενής χάσει τη ζωή του, θεωρείται ότι έχει πεθάνει λόγω covid. Αντίθετα, στη Βρετανία εάν περάσουν 28 ημέρες και ο ασθενής χάσει μετά τη ζωή του δε θεωρείται θάνατος από κορονοϊό.
«Εάν χρησιμοποιούσαμε το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχαμε καταγράψει 20% λιγότερους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ θέλοντας να δείξει ότι η στατιστική και η επιδημιολογία μάλλον είναι ένας σύνθετος παράγοντας σε μία πανδημία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr