Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος στη χώρα μας θα καταγράψει το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών - μελών, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 4%.
Ο οίκος υπολογίζει ότι την επόμενη χρονιά το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 4,3%, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10,1 μονάδες στο 191%. Θα συνεχίσει πάντως να είναι το υψηλότερο- με διαφορά- στη ζώνη του ευρώ, ακολουθούμενο από το ιταλικό (149%) και το πορτογαλικό (122%).
Πάνω από το 100% του ΑΕΠ θα παραμείνει το δημόσιο χρέος επίσης σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Κύπρο. Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση (6,8 μονάδες) θα σημειώσει το χρέος της Κύπρου, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία χώρα του Νότου, η Πορτογαλία με πτώση του χρέους κατά 5,9 μονάδες.
Συνολικά στη ζώνη του ευρώ τα επίπεδα του δημοσίου χρέους θα μειωθούν κατά 1,2 μονάδες, αφού στις 4 μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης η πτώση θα είναι περιορισμένη. Τα υψηλά χρέη - «κληρονομιά» της πανδημίας θα είναι η μεγάλη πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες της περιοχής, σημειώνει η οίκος. Και τούτο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος για αύξηση και στο κόστος δανεισμού τους.
Παρόλα αυτά όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Moody's οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να βρίσκουν στήριμα σε ευνοϊκές οικονομικές και νομισματικές συνθήκες και το 2022. Έτσι οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών για τους επόμενους 12 με 18 μήνες θα παραμείνουν σταθερές.
Παράγοντας αβεβαιότητας παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ σοβαρή πρόκληση θα είναι και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Τα παραπάνω ασφαλώς και δημιουργούν προσδοκίες αναβάθμισης στο επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr