"Μετά από πολλά χρόνια έχουμε ενεργειακή κρίση και είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται", τόνισε ο Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος της MYTILINEOS κ. Ε. Μυτιληναίος στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα».
Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε και τους λόγους που αυτό θα συμβεί. Όπως είπε "οι κοινωνίες έχουν επιλέξει την πράσινη μετάβαση χωρίς να είναι έτοιμες. Βασικό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα αερίου", εξήγησε και συνέχισε λέγοντας:
"Τώρα πάνω στην κρίση αποφάσισαν οι Βρυξέλλες να αποκτήσουν χώρους αποθήκευσης αερίου.
Φτιάχνουμε μόνο αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, τα οποία δεν επαρκούν. Δεν μπορεί ο άνεμος και ο ήλιος να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια. Φύγαμε μπροστά και αφήσαμε στο πλάι της επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τώρα βρεθήκαμε χωρίς φυσικό αέριο. Μόνο η Ρωσία έχει υπερβάλουσες ποσότητες. Δεν έχει ούτε το Κατάρ, ούτε η Νορβηγία".
Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος μέχρι να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, θα υπάρχουν και ενεργειακές κρίσεις.
"Δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι σαν πλανήτης για την πράσινη μετάβαση. Ή θα πάμε πολύ γρήγορα με τέτοιες κρίσεις ή θα πάμε με τέτοιους ρυθμούς που θα μας επιτρέπουν να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να προχωρήσουμε ομαλά, χωρίς κρίσεις, στην πράσινη μετάβαση", σημείωσε.
Στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου συμμετείχε και ο διοργανωτής του, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης. Ο κ. Βενιζέλος, συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας και τις γεωπολιτικές του προεκτάσεις.
Ανάκαμψη
Οι τρεις συνομιλητές κλήθηκαν επίσης να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι συμφώνησαν πως υπάρχουν θετικές προοπτικές, αλλά υπάρχουν και μεγάλες προκλήσεις.
"Το momentum των οικονομιών απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος για να προσθέσει πως υπάρχει ανάκαμψη αλλά και μεγάλες απειλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βενιζέλος είπε πως "είναι απλουστευμένη η προσέγγιση που μιλά για ανάκαμψη που δεν επηρεάζεται από τίποτα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες καινοφανείς καταστάσεις και προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, ενδεχομένως να επηρεάσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα".
Ταμείο Ανάκαμψης
Βέβαια, όπως τόνισε και ο κ. Βασίλης Ψάλτης το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί "κλειδί" για το πώς θα τα πάει τελικά η Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις επενδυτικές τους προσπάθειες.
Ωστόσο, ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε και σε αυτό το κομμάτι τις ανησυχίες του, λέγοντας πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να απορροφηθούν τα κονδύλια. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουν να διατεθούν, προειδοποίησε.
Για το ίδιο θέμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως "στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε μεγάλα δημόσια έργα και μεγάλες επενδύσεις που μόνο μεγάλες και με τεχνογνωσία επιχειρήσεις μπορουν να τις υλοποιήσουν".
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε πως θα επωφεληθούν... περιφερειακά, ενώ εκτίμησε πως η πραγματική διόδος ευκαιρίας για αυτές παραμένουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr