Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τέσσερις συνομιλητές συμφώνησαν με την αρχική παρέμβαση του κ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί κυρίως σε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.
Στο πάνελ όλοι συμφώνησαν πως αυτή θα είναι η βασική κατέυθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι θα επωφεληθεί το σύνολο της οικονομίας. Είναι εξαρετικά πιθανό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν ευκαιρίες, καθώς δεν έχουν και μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης κονδυλίων.
Όπως παρατήρησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ήδη η πρόσβαση σε χρήματα υπάρχει μέσω των τραπεζών: "Κεφάλαια υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν υποδομές, άνθρωποι και ιδέες για να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια", σημείωσε χαρακτηριστικά.
"Χρήματα από την ΕΕ υπήρξαν και στο παρελθόν, είναι θέμα διαχείρισης", παρατήρησε από τη μεριά του ο κ. Φέσσας.
Ανάπτυξη
Οι έγκριτοι επιχειρηματίες που μίλησαν στο πάνελ αυτό του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών συμφώνησαν επίσης πως η Ελλάδα θα έχει σημαντική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, δεν παρέλειψαν και πάλι να βάλουν κάποιους αστερίσκους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της θα κριθούν την άνοιξη του 2022.
Παράλληλα, μαζί του συμφώνησε και ο κ. Ρέτσος πως επιπλέον η έλλειψη ανθρωπινου δυναμικού βάζει επίσης εμπόδια στην ανάκαμψη και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η ανάκαμψη θα είναι τελικά όσο μεγάλη θέλουμε, αλλά και όσο δίκαη θέλουμε, ώστε να γίνει "ανιληπτή" από το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr