Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί άλλες δυο πληρωμές ύψους 6 δισ. ευρώ από ένα σύνολο δανείων του ΔΝΤ που έφτασαν τα 8,8 δισ. ευρώ κατά την κατά διάρκεια του πρώτου μνημονίου. Δηλαδή, 3,3 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν φέτος τον Απρίλιο και άλλα 2,7 δισ. το Νοέμβριο του 2019.
Το κέρδος από τόκους και προμήθειες από αυτές τις κινήσεις ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια που δανείζεται πλέον η χώρα από τις αγορές είναι κατά πολύ χαμηλότερα..
Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι η αποπληρωμή των 1,857 δισ. ευρώ. Βέβαια, μια τέτοια κίνηση πρέπει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα πρέπει να παραιτηθεί από αντίστοιχη υποχρέωση.
Άλλα «ακριβά» δάνεια που φαίνεται να παίρνουν σειρά είναι τα διακρατικά δάνεια (GLF) που, επίσης, πήρε η Ελλάδα κατά την πρώτη φάση των μνημονίων και λήγουν εντός του 2022. Πρόκειται για 2 δισ. ευρώ που και πάλι με την αξιοποίηση των χαμηλών επιτοκίων μπορούν να εξοφληθούν.
Τέλος, στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ υπάρχουν και ομόλογα, που αποκτήθηκαν την τριετία 2010-2012 (SMP), έχουν υψηλά επιτόκια και εξαιρέθηκαν από το PSI. Στόχος είναι και αυτά να αποπληρωθούν καθώς ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ και να ελαφρύνουν το βάρος για το κρατικό ταμείο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr